Aedes

Leefomstandigheden dak- en thuislozen

26 september 2001

Woningcorporaties en opvanginstellingen gaan samenwerken om de knelpunten rondom de opvang en huisvesting van dak- en thuislozen aan te pakken. 'Niemand mag tegen zijn eigen wil dakloos zijn. Het is gewoon een kwestie van beschaving dat er in Nederland voor elke ingezetene onderdak beschikbaar is.' Dit stellen Aedes vereniging van woningcorporaties, de Federatie Opvang en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting op het gezamenlijke congres 'Onder dak en verder; investeren in het souterrain van de woningmarkt' op woensdag 26 september in Felix Meritis te Amsterdam.

De brancheorganisaties van woningcorporaties en opvanginstellingen willen de vaak schrijnende leefomstandigheden verbeteren door in de bestaande opvanghuizen noodzakelijke aanpassingen aan te brengen. Hierbij valt te denken aan het in goede staat brengen van de panden en het aanbrengen van speciale voorzieningen voor bijvoorbeeld ouderen. Omdat woningcorporaties beschikken over de benodigde expertise, streven zij ernaar de exploitatie van dergelijke tehuizen voor hun rekening te nemen. De opvanginstanties kunnen zich dan richten op waar zij goed in zijn, namelijk de opvang van en de zorg voor dak- en thuislozen.

In de Nederlandse opvanginstellingen verblijven rond de 23.000 mensen waarvan 6.500 kinderen. Dit aantal neemt ieder jaar toe. Een van de knelpunten die in de samenwerking tussen woningcorporaties en opvanginstellingen zal worden aangepakt is de vergrijzing in de opvang van dak- en thuislozen. Met name de ouderen die gehuisvest zijn in internaten en sociale pensions hebben steeds meer behoefte aan zorg. Voor 40 procent van deze instellingen leidt dit tot problemen in de hulpverlening. De belangrijkste knelpunten zijn gebrek aan deskundig personeel en de ongeschiktheid van gebouwen voor ouderen. Er ontbreken vaak voorzieningen als liften en aangepaste toiletten. Slechts een kwart van de instellingen is rolstoeltoegankelijk.

Dit blijkt uit het IWZ-onderzoek Senioren in het souterrain. Vergrijzing in de thuislozenzorg: omvang, knelpunten, oplossingen, uitgevoerd door de Stichting voor Toegepaste Gerontologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het onderzoek wordt gepresenteerd op het congres op 26 september. Woningcorporaties willen een grotere rol gaan spelen in het toegankelijk maken van de huisvesting voor senioren, waarmee in gewone woningen al veel ervaring bestaat. Deze samenwerking laat onverlet dat er extra geld (165 miljoen gulden) moet komen voor investeringen in de maatschappelijke opvang om zo een gezond woon- en werkklimaat te creëren

Aedes, Federatie Opvang en de SEV zullen in het slotdebat van het congres de agenda's trekken om, samen met andere partijen, tot concrete afspraken te komen. De heer J.W. Remkes, staatssecretaris van VROM, gaat in debat met onder meer de heer W.D. van Leeuwen, voorzitter Aedes, mevrouw I.R. Smidt, directeur Federatie Opvang en de heer J. de Boer, voorzitter MKB-Nederland.

reageer