EUROPEAN COMMISSION

Europese Talendag in het hele land gevierd

Niet publiceren voor 25/09

Woensdag 26 september is de Europese Talendag. Deze Dag maakt deel uit van het Europees Jaar van de talen 2001 en wordt georganiseerd door de Europese Unie en de Raad van Europa. In het hele land worden tal van evenementen georganiseerd.

Bij veel van deze activiteiten gaat het om vermaak en plezier. Ze hebben evenwel ook een gemeenschappelijke boodschap: dat het leren en gebruiken van meerdere talen een bijdrage levert aan het vergroten van tolerantie en begrip tussen mensen uit verschillende landen en culturen.

Zo bezoeken Prins Willem Alexander en Maxima het Revius lyceum in Doorn, de school is onderdeel van de samenwerkingsgroep christelijk voortgezet onderwijs (CVO-groep), waar zij een Spaanse les volgen. De CVO groep lanceert op de locatie in Zeist tevens op deze dag de start van het tweetalig onderwijs.

Het Anna van Rijn-college in Nieuwegein en het Grotius college in Delft zijn twee van de vele plaatsen over heel Europa waar 'De Talenlancering' plaatsvinden. Op woensdag rond 12:00 uur zullen honderden schoolkinderen duizenden ballonnen oplaten. Wie het geluk heeft één van de ballonnen te vangen kan een leuke prijs winnen zoals een vakantiebon. Het enige wat je dan moet doen, is één van de taalvragen beantwoorden die op het kaartje staat dat aan de ballon hangt.

Ook wie niet in Nieuwegein of Delft is, kan deelnemen aan de Lift-Off.

En er staat nog heel wat meer te gebeuren op 26 september. Het internationale webspel L-train zal worden gelanceerd door de Talenacademie Nederland in Maastricht. Op de site www.l-train.org zullen de deelnemers worden getest op hun praktische kennis van het Engels, Duits en Frans. 'Geen grammaticakwis voor nerds, maar een taalvaardigheidstest in allerlei spannende situaties', beloven de organisatoren.

De twintig deelnemers met de hoogste score zullen doorgaan naar de eindronde van algemene kennis- en talentests. Dat doen ze aan boord van de CC express, een trein die in december van Rotterdam naar Porto zal rijden (beide steden zijn in 2001 Europese Culturele Hoofdstad).

Het eerste taalportfolio, een soort talenpaspoort, voor het beroeps- en volwassenenonderwijs wordt op 26 september 2001 uitgereikt. Dat gebeurt door staatssecretaris van onderwijs Adelmund. Studenten van de zes ROC's die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het taalportfolio, nemen het in ontvangst. Locatie:Nederlands Luchtvaart College, Opaallaan 25 in Hoofddorp. Het taalportfolio is een initiatief van de Raad van Europa. Voor meer informatie www.jaarvandetalen.nl.

Ook op 26 september houdt het project 'Taal over grenzen' een speciale talendag om het leren van Frans, Duits en Nederlands in scholen over het hele land aan te moedigen. Aan het project werken het Goethe Instituut, de Duitse Ambassade, het Institut Français en 450 scholen uit Nederland en de grensstreken mee.

Van 17 t/m 22 en 24 t/m 29 september 2001 rijdt de VTN Taalbus door heel Nederland. In en rond de bus worden onder andere taaltrainingen en taaltoetsen gedemonstreerd. De precieze rijroute en de steden die worden bezocht vindt u op www.jaarvandetalen.nl

Meer informatie over deze en vele andere activiteiten rond de Europese Dag in Nederland is beschikbaar op www.jaarvandetalen.nl

Europees Commissaris Viviane Reding benadrukte het belang van de Dag voor het stimuleren van het aanleren van talen: 'Talen leren geeft mensen kansen, en talen leren kan iedereen. Ik wil dat de Europese Talendag een aangename dag wordt waarop we die boodschap kunnen overbrengen. Ik nodig het publiek en de media in heel Europa uit om samen met ons één van Europa's grootste troeven te vieren: onze talen.'

In een onderzoek van de Europese Commissie, dat in februari dit jaar werd gepubliceerd, verklaarde 87% van de Nederlandse respondenten dat zij, naast hun moedertaal, minstens één andere taal spreken - het gemiddelde voor de EU is 53 %.

Naast de officiële Europese en nationale talen besteedt de Dag ook aandacht aan regionale talen, minderheidstalen, migrantentalen en gebarentalen. De Europese Dag maakt deel uit van het Europees Jaar van de Talen 2001, dat wordt georganiseerd door de Europese Unie en de Raad van Europa.

De belangrijkste thema's van het Jaar zijn:


- Europa zal altijd meertalig zijn, en dat is één van onze grootste troeven;

- het leren van talen geeft mensen enorme kansen in hun persoonlijke en professionele leven;

- iedereen kan vreemde talen leren, het is niet alleen voor een elite weggelegd.

De Europese Commissie heeft bijna 6 miljoen EUR vrijgemaakt voor de financiering van 185 Europese, nationale, regionale en plaatselijke projecten die uit meer dan 1.300 aanvragen werden geselecteerd.


---

VOOR BIJKOMENDE INFORMATIE en een volledige lijst van de activiteiten, surf naar de website van de Europese Commissie/Raad van Europa op www.eurolang2001.org, of naar de Nederlandse nationale site http://www.jaarvandetalen.nl:
of neem contact op met:


1. Woordvoerder van de Europese Commissie:
Christophe Forax, Tel.: + 32 2 295 69 64/ + 32 2 299 64 38


2. Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland: Tel. 070 31 35 300


3. Nationaal Comité van het Europees Jaar van de Talen in Nederland: De heer Arjan Keijzer, Tel.: 070 362 72 52, info@jaarvandetalen.nl

25 sep 01 06:30