Apple Benelux

Nieuwe Mac OS X v10.1-upgrade gratis beschikbaar voor alle Mac OS X-gebruikers

Bunnik/Brussel, 26 september 2001 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat versie 10.1 van Mac OS X, de eerste grote upgrade van het geavanceerde besturingssysteem van Apple, aanstaande zaterdag in de winkels ligt. Versie 10.1 van Mac OS X combineert de kracht van UNIX met de eenvoud en elegantie van de Macintosh. Deze grote upgrade van Mac OS X biedt aanzienlijk betere systeemprestaties, een verfijnde Aqua -gebruikersinterface en ongeëvenaarde ondersteuning voor digitale media en apparaten, zoals dvd's, MP3-cd's, MP3-spelers, printers, digitale camera's en dv-camcorders.
Versie 10.1 van Mac OS X is als volledig pakket verkrijgbaar voor een adviesprijs van NLG 349. Voor de huidige Mac OS X-gebruikers is versie 10.1 van Mac OS X als upgradepakket verkrijgbaar via het "Mac OS Up-to-Date"-programma voor NLG 45. Tot en met 31 oktober 2001 of zolang de voorraad strekt is voor de huidige Mac OS X-gebruikers een gratis "Instant Up-to-Date"-upgradepakket verkrijgbaar bij deelnemende Apple verkooppunten.

"Met versie 10.1 van Mac OS X heeft Apple een geweldige upgrade uitgebracht, en dat slechts een half jaar na de introductie van Mac OS X", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Mac OS X is nu klaar voor de toekomst. De nieuwe versie is supersnel, bevat een verfijnde Aqua-interface en biedt betere ondersteuning voor meer digitale apparaten dan welk ander besturingssysteem dan ook. De upgrade is gratis verkrijgbaar."

Er zijn voor Mac OS X meer dan 1400 programma's beschikbaar, in alle categorieën, die optimaal profiteren van de moderne architectuur en de voorzieningen van Mac OS X. Het programma voor Mac OS X waar iedereen op heeft gewacht is Office v.X for Mac van Microsoft, dat een geheel nieuwe Aqua-gebruikersinterface bevat. Andere belangrijke programma's die nu beschikbaar zijn voor Mac OS X zijn Intuit Quicken Deluxe 2002, Maya van Alias|Wavefront, Microsoft Internet Explorer 5.1, Adobe Acrobat Reader 5.0, Macromedia Freehand 10, Tony Hawk's Pro Skater 2 van Aspyr, Stuffit Deluxe van Aladdin, Pro Create Painter 7, FileMaker Pro, AccountEdge van MYOB, World Book Encyclopedia 2002, plus een aantal producten van Symantec, waaronder Norton AntiVirus, Norton Personal Firewall en Norton Internet Security.

Met versie 10.1 van Mac OS X worden de prestaties van het besturingssysteem op alle fronten aanzienlijk beter. Alles werkt sneller: programma's worden twee- tot driemaal zo snel gestart, de Aqua-menu's worden tot vijfmaal zo snel geopend, vensters worden tot vijfmaal zo snel vergroot of verkleind en bestanden worden tot tweemaal zo snel gekopieerd. Uit tests van Apple is gebleken dat Mac OS X ook op veel andere gebieden beduidend sneller is geworden, bijvoorbeeld bij het opstarten, het inloggen, het opstarten van de Classic-omgeving en het gebruik van OpenGL en Java.

Dankzij een aantal subtiele aanpassingen aan de Aqua-interface is versie 10.1 van Mac OS X nu nog gebruikersvriendelijker. Een van die aanpassingen stond boven aan het verlanglijstje van Mac OS X-gebruikers: de mogelijkheid om het Dock van de onderkant naar de linker- of rechterkant van het scherm te verplaatsen. Via nieuwe symbolen in de menubalk hebben gebruikers snel toegang tot veelgebruikte functies. Voorbeelden zijn de nieuwe volumeregelaar, menu's voor de beeldscherminstellingen, de datum- en tijdinstellingen en de instellingen voor de Internet-verbinding, en de handige controlefunctie voor draadloze netwerken en het opladen van de batterij. Het verzenden, ontvangen, openen en lezen van elk bestandstype is met versie 10.1 van Mac OS X bovendien gemakkelijker dan ooit dankzij de nieuwe automatische beheerfunctie voor bestandsextensies.

Mac OS X v10.1 is het krachtigste systeem ter wereld voor de digitale hub, met ingebouwde ondersteuning voor het branden van cd's en dvd's, het afspelen van dvd-films, het beheren van muziekcollecties, het maken van films en het importeren van foto's van digitale camera's. Versie 10.1 van Mac OS X is het eerste besturingssysteem waarmee gebruikers meer dan 4 GB aan gegevens op een dvd kunnen branden. Op een dvd kunnen zevenmaal zoveel gegevens worden opgeslagen als op een cd. Met het nieuwe programma 'Fotolader' worden foto's van digitale camera's automatisch gedownload en aangepast. Bovendien biedt versie 10.1 van Mac OS X ondersteuning voor meer populaire digitale camera's dan elk ander besturingssysteem (onder andere voor Canon-, Nikon- en Kodak-camera's). De populaire Apple programma's 'iTunes' en 'iMovie 2' worden nu standaard geïnstalleerd en hoeven niet meer afzonderlijk te worden gedownload.
Mac OS X is gebaseerd op open standaarden en UNIX, en is daardoor het meest compatibele besturingssysteem dat op dit moment beschikbaar is. De Mac kan nu zonder problemen in Windows-netwerken worden gebruikt dankzij de nieuwe SMB/CIFS-client die in versie 10.1 van Mac OS is geïntegreerd. Met versie 10.1 van Mac OS X kan de computer worden aangesloten op vrijwel elk netwerksysteem dat ondersteuning biedt voor de protocollen AFP over TCP/IP, AFP over AppleTalk, SMB/CIFS, NFS en WebDAV. Mac OS X is bovendien het enige besturingssysteem voor bureaucomputers met ingebouwde ondersteuning voor het aanmaken en weergeven van PDF-bestanden, en het enige besturingssysteem dat wordt geleverd met Java 2.

Hieronder volgt een overzicht van enkele andere nieuwe functies van Mac OS X v10.1:
o Een 'Dvd-speler' met een vereenvoudigde interface, die compatibel is met Mac-computers die een dvd-romspeler en een AGP-videokaart hebben; o Dvd-r-gegevensschijven kunnen rechtstreeks vanuit de Finder worden gebrand op een Mac met een SuperDrive.
o De iDisk is verbeterd en is nu gebaseerd op de HTTP-webserverextensie WebDAV (Internet-standaard), waardoor gebruikers op scholen en binnen bedrijven gemakkelijker toegang tot hun iDisk hebben en de informatie op hun iDisk zonder onderbreking kunnen raadplegen, zelfs als een firewall actief is. o Het afdrukken is sterk vereenvoudigd door de nieuwe printerbesturingsbestanden van HP, Canon en Epson, automatische configuratie van de populairste inkjetprinters en betere ondersteuning voor professionele PostScript-printers, onder andere door middel van PPD-bestanden voor meer dan 200 PostScript-printers van HP, Lexmark en Xerox.
o De weergave van 3D-beelden is aanzienlijk verbeterd door middel van de bijgewerkte OpenGL-programmatuur en volledige ondersteuning van de NVIDIA GeForce3-videokaart.
o ColorSync 4.0 met ondersteuning voor ICC-kleurbeheer en een eenvoudigere gebruikersinterface.
o De meest geavanceerde audioarchitectuur met een perfect 32-bits/96-kHz geluid, ondersteuning van meerdere kanalen, uiterst geringe opnamevertraging en ingebouwde MIDI-ondersteuning. o AppleScript is over het hele systeem aanzienlijk verbeterd en het schrijven van Internet-scripts in SOAP en XML wordt volledig ondersteund.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X v10.1 is vanaf zaterdag 29 september als volledig pakket verkrijgbaar via de Apple Store op het Internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van NLG 349.
Voor alle huidige Mac OS X-gebruikers is versie 10.1 van Mac OS X als upgradepakket verkrijgbaar via het "Mac OS Up-To-Date"-programma van Apple (www.apple.com/nl/macosx of www.apple.com/benl/macosx). Het Up-To-Date-pakket van Mac OS X v10.1 is verkrijgbaar tegen betaling van NLG 45 administratie- en verzendkosten en bevat een upgrade-cd voor versie 10.1 van Mac OS X, een cd met een volledig installeerbare versie van Mac OS 9.2.1 en een cd met bijgewerkte programmatuur voor ontwikkelaars.
Vanaf aanstaande zaterdag is voor alle huidige Mac OS X-gebruikers een gratis "Instant Up-To-Date"-upgradepakket verkrijgbaar bij Apple winkels en bij deelnemende verkooppunten. Dit gratis upgradepakket bevat een upgrade-cd voor versie 10.1 van Mac OS X en een upgrade-cd voor Mac OS 9.2.1. Het Instant Up-To-Date-pakket is verkrijgbaar tot en met 31 oktober 2001 of zolang de voorraad strekt. Voor versie 10.1 van Mac OS X is minimaal 128 MB geheugen vereist. Dit besturingssysteem kan worden gebruikt op de volgende Apple computers: iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube en alle PowerBook-modellen die na mei 1998 zijn geïntroduceerd. Raadpleeg voor meer persberichten met het laatste nieuws over versie 10.1 van Mac OS X de volgende website: www.apple.com/nl/pr

Alle prijzen zijn inclusief BTW.

© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Macintosh, AppleScript, Apple Store, AppleTalk, Aqua, ColorSync, Finder, iBook, iMac, iMovie, iTunes, Mac OS, PowerBook, Power Mac, Power Macintosh en SuperDrive zijn handelsmerken van Apple. Alle andere merknamen die worden genoemd, kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars en worden bij deze erkend. ###

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl

Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr