Gemeente Nijmegen

Tevredenheid over maatregelen "Veilig uitgaan"

Politie, Koninklijk Horeca Nederland afdeling Groot Nijmegen, Bewonersraad binnenstad, het Centrummanagement en de gemeente zijn tot nu toe tevreden over de maatregelen die zijn getroffen in het kader van 'Veilig Uitgaan'. De intensivering van toezicht, de introductie van de Venstertijden en de nieuwe taxistandplaatsen in het Centrum lijken een goede aanpak van de uitgaansoverlast in de nachtelijke uren.

Voor een onderbouwing met cijfermateriaal of voor het trekken van conclusies is het nog te vroeg. De maatregelen gelden pas vanaf medio augustus. Wel constateert de politie minder overlast in de nachtelijke uren van mensen die zwerven door het Centrum. De taxistandplaats in de Molenstraat blijkt in een behoefte te voorzien en levert, net als de overige taxistandplaatsen, geen overlast op, zo constateert de politie. Dit wordt ondersteund door het feit dat bij de Bewonersraad Binnenstad hierover geen meldingen van overlast zijn binnengekomen. Alle partijen beamen dat er een periode van een jaar nodig is om conclusies voor te toekomst te kunnen trekken. Uit een eerste evaluatieoverleg (donderdag 13 september 2001) blijkt dat partijen de start van de getroffen maatregelen als positief ervaren.

Zoals vooraf verwacht werd, geven enkele horecaondernemers in Nijmegen aan dat zij in commercieel opzicht negatieve gevolgen van de introductie van de venstertijden ondervinden. Toch is Koninklijk Horeca Nederland afdeling Groot Nijmegen ervan overtuigd dat de invoering van deze maatregelen het 'veilig uitgaan' ten goede komen en daarmee op termijn ook het commerciële belang van de horecaondernemers dienen.

In de komende weken wordt onderzocht of op twee punten een verbetering mogelijk is. Het gaat om het uitbreiden van taxicapaciteit op piekmomenten en het voorkomen van verkeersonveilige situaties in de Bisschop Hamerstraat, die soms ontstaan vanwege het grote aantal taxi's.

Dit is een gezamenlijk persbericht van: De gemeente Nijmegen,Politiedistrict Stad Nijmegen,Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Groot Nijmegen, De Bewonersraad Binnenstad, Het Centrummanagement.