Vakopleiding Transport en Logistiek


28 SEPTEMBER 2001

Feestelijk einde van jaarlijkse wervingscampagne Vakopleiding Transport en Logistiek met Bus- en Trucktrip

Elk jaar organiseert Vakopleiding Transport en Logistiek een jongerencampagne om jongeren te werven voor de verschillende werkend-leren opleidingen in transport en logistiek. Kroon op de campagne vormt de hoofdprijs van de prijsvraag: de Bus- en Trucktrip. Het is de derde keer dat de TruckTrip als hoofdprijs wordt weggegeven. Nieuw dit jaar is de Bustrip.

Argeles
Winnares Susanne van de Meer (15) uit Almere is meegereisd met een bus van Van der Voet Touringcars. Zij reed mee met de ervaren chauffeurs Eef van Haastrecht en Ron Meeuwissen, die afwisselend achter het stuur plaatsnamen. Bijna non-stop zijn ze naar Argeles in Zuid Frankrijk gereden. Voor het drietal was hotelaccommodatie geboekt waar ze eerst lekker konden ontbijten. In het zwembad en hun hotelkamers konden ze vervolgens ontspannen en uitrusten als voorbereiding op de terugreis. Na een diner aan de kust hebben ze de vakantiegangers opgehaald om hen weer veilig terug naar huis te brengen. Om half een 's nachts hadden de chauffeurs en de passagiers een geplande pauze ingelast. Verder ging de reis onafgebroken door naar Luxemburg waar werd gepauzeerd voor het ontbijt. In Maastricht, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam hebben ze de passagiers afgezet. Susanne stapte zelf in Amsterdam uit. De Van der Voet touringcar ging nog door naar Rotterdam om de laatste mensen weg te brengen.

Mooie ervaring
Tijdens de reis heeft Susanne ervaren dat een touringcarchauffeur meer is dan alleen de bestuurder van een bus. Dienstverlening aan de passagiers maakt een minstens zo belangrijk deel uit van het vak. Voor Susanne was het een mooie ervaring. Haar reisverslag is binnenkort te lezen op de speciale jongerensite van de Vakopleiding www.moveup.nl.

Beroepen met perspectief
Marcel van Hees (15) uit Zaandijk is winnaar van de Bustrip. Zowel Marcel als Susanne willen verder in de sector transport. Vakopleiding Transport en Logistiek heeft zeven werkend-lerenopleidingen, waaronder de opleiding touringcarchauffeur/reisleider en chauffeur goederenvervoer. Deze opleidingen bieden jongeren met een VMBO-opleiding perspectief en doorgroeimogelijkheden in de sector. Door de combinatie van vier dagen werken en een dag leren, gaan theorie en praktijk hand in hand. De leerlingen verdienen meteen een salaris en bovendien wordt de opleiding afgesloten met een landelijk erkend diploma. Meer informatie over de werkend- leren opleidingen is te vinden op de jongerensite www.moveup.nl. Voor het chauffeursvak bestaan nu grote tekorten. Om deze tekorten op te lossen, worden ook vrouwen en allochtonen specifiek aangemoedigd om het chauffeursberoep in te gaan.