Gemeente Bergen op Zoom


Koninklijke onderscheiding voor Mevr. C. de Bruijn (Zuster Lidwina)

Zondagmiddag 30 september heeft burgemeester P.A.C.M. van der Velden in restaurant 't Gelag, Kremerstraat 33 te Bergen op Zoom een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw C.C.M. de Bruijn. Mevrouw de Bruijn (Zuster Lidwina) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Beschrijving van de verdiensten:

Activiteiten in het heden

Na haar pensioen in 1989 tot op heden is zij werkzaam geweest in de bibliotheek van bejaardentehuis St. Catharina in Bergen op Zoom. Daarnaast helpt zij bij het opstellen van de wekelijkse menu-wensen van de niet meer ambulante inwoners van huize St. Catharina. Dit alles pro deo. Hieraan besteedt zij gemiddeld 10 uur per week.

Activiteiten in het verleden

Zr. Lidwina heeft zich in verband met haar religieuze achtergrond heel haar leven uitsluitend met onbetaald maatschappelijk werk beziggehouden. Dit op basis van de eeuwige gelofte tot armoede en afstand van enig bezit of gewin. Daar stond alleen kost en inwoning tegenover, dus het salaris van tientallen jaren geroutineerd verpleegster zijn, vloeide naar het klooster toe. Eigen zak- en kleedgeld werd niet verstrekt
In 1949 is zij toegetreden tot het klooster, waar zij afdelingshulp was van bejaardentehuis Huize Sint Catharina.

In 1951 is zij begonnen aan haar verpleegstersopleiding waarna zij tot haar pensioen in de verpleging werkzaam is geweest.


- Tot en met 1961 was zij werkzaam als verpleegkundige in het Algemeen Burger Gasthuis (ABG) in Bergen op Zoom. Het ABG was op dat moment het enige ziekenhuis in Bergen op Zoom en omgeving.
- Van 1961 tot en met 1969 was zij bejaardenverzorgster in bejaardentehuis Huize Sint Catharina te Bergen op Zoom.
- Vanaf 1969 tot 1 oktober 1986 was zij verpleegkundige op de zogeheten " Verkoeverkamer" van Ziekenhuis Lievensberg te Bergen op Zoom.

In tegenstelling tot de niet religieuze verpleegkundigen werkte zij volgens een dagschema van 05.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds veelal 7 dagen in de week.