Korps: Groningen, plaats: Groningen 30-09-2001

Brand legt cafe in as
zondagmiddag 30 september 2001

Flat ontruimd

Groningen: brand legt cafe en woning in de as

Een uitslaande brand heeft zondagmiddag het voormalig cafe Rio in de Bruine Ruiterstraat in de as gelegd. Getuigen waarschuwden de meldkamer. Toen de brandweer kort na de melding arriveerde bleken de vlammen uit het pand te slaan. Er ontstond een hevige rookontwikkeling in de omgeving van het cafe. Met drie tankautospuiten en een ladderwagen van de Groningse en Harense brandweer gingen de brandweerlieden de strijd met de brand in het oude pand aan. Ondanks het feit dat de brandweer de brand snel meester was kon niet worden voorkomen dat de brand een aantal keren opnieuw oplaaide. Rond kwart voor zeven kon worden begonnen met het nablussen, hetgeen tot ongeveer 21.00 uur in beslag neemt.

Door Essent werd de energievoorziening van een groot blok woning en bedrijven rond het brandende pand uit veiligheid overwegingen afgesloten. Dit had tot gevolg dat enkele bedrijven zonder stroom kwamen te staan en dat de inbraakalarmeringen van bedrijven werd uitgeschakeld. De politie sloot daarop de Herestraat voor al het publiek af, ter voorkoming van inbraak.

Door de brand raakte niemand gewond. Wel werden een zevental bewoners van een flatgebouw aan de Pelsterstraat op het hoofdbureau van politie opgevangen, nadat de flat, die naast het brandende pand staat door de politie werd ontruimd. Een bedlegerige bewoner werd door de ambulancedienst uit voorzorg naar het Martiniziekenhuis gebracht, waar hij werd opgevangen en de nacht zal doorbrengen.

De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand. Brandstichting wordt niet uitgesloten. Er was veel publiek op de been.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (30ctpm)