Nederlandse Taalunie

2 oktober 2001

Taalunie Scriptieprijs ingesteld

Jaarlijks ¤ 2250 beschikbaar voor de beste scriptie neerlandistiek

De Nederlandse Taalunie wil de universitaire studenten neerlandistiek in Nederland en Vlaanderen stimuleren om te excelleren met een in het Nederlands geschreven wetenschappelijke studie op het terrein van de Nederlandse taal- of letterkunde. Hiertoe heeft de Taalunie een nieuwe prijs ingesteld: de Taalunie Scriptieprijs. De prijs wordt met ingang van het academiejaar 2001-2002 jaarlijks toegekend aan de beste in het Nederlands geschreven afstudeerscriptie/thesis over een onderwerp in de neerlandistiek.

De Taalunie Scriptieprijs bedraagt 2250 EURO en zal voor het eerst worden uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het najaar van 2002.

Alle afstudeerscripties/ thesissen die zijn geschreven aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit over een onderwerp in de neerlandistiek komen in aanmerking. Het ene jaar kunnen scripties op het gebied van de letterkunde ingediend worden, het jaar daarop scripties op het gebied van de taalkunde/ taalbeheersing. Iedere universiteit in Nederland en Vlaanderen met een afstudeerrichting die in aanmerking komt voor de Scriptieprijs kan jaarlijks één afstudeerscriptie/ thesis voordragen. Aan deze universiteiten is inmiddels gevraagd om zelf een jury samen te stellen die de afstudeerscriptie/ thesis selecteert die wordt voorgedragen voor de interuniversitaire eindronde.

De eerste Taalunie Scriptieprijs zal in 2002 worden toegekend aan een scriptie in de letterkunde uit het nu lopende academiejaar 2001-2002. Voor de Taalunie Scriptieprijs 2003 komen vervolgens scripties in de taalkunde/ taalbeheersing van de voorgaande twee academiejaren (2001-2002; 2002-2003) in aanmerking. Dit systeem blijft daarna gehandhaafd, zodat steeds scripties die de voorgaande twee academiejaren werden ingediend aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit, kunnen meedingen naar de Taalunie Scriptieprijs voor het vakgebied waarvoor de prijs dat jaar wordt uitgereikt. Scripties op toegepaste terreinen als taalonderwijs en taaltechnologie kunnen meedingen bij hetzij taalkunde/ taalbeheersing hetzij letterkunde, afhankelijk van de mate waarop ze op een van beide gebieden aansluiten.

De winnaars van de universitaire voorrondes ontvangen van de Nederlandse Taalunie een aanmoedigingsprijs en dingen vervolgens mee naar de Taalunie Scriptieprijs. Voor de interuniversitaire eindronde wordt jaarlijks een onafhankelijke en deskundige jury samengesteld die de ingediende afstudeerscripties/ thesissen van de verschillende universiteiten beoordeelt en de definitieve winnaar van de Taalunie Scriptieprijs aanwijst.

* Reglement van de Taalunie Scriptieprijs.

---

© Nederlandse Taalunie