Rijksuniversiteit Groningen

Middas Dekkers over de spijsvertering van planten-, vlees- en alleseters

'Apen lijnen niet. Ze volgen geen dieet en hebben nog nooit van sport gehoord. Als ze hun buik vol hebben, zitten ze uren op hun achterste te niksen of te vlooien. En ze houden er een goed figuur bij. U bent een aap. Uw vader is een aap, uw moeder is een apin, uw kinderen zijn aapjes. Maar het zijn wel rare apen. De mens is de enige aap zonder vacht, de enige aap die kan huilen, de enige aap met aambeien. En de enige aap die lijnt.'

Deze stijl is typerend voor Midas Dekkers. Met zulke korte, kalme constateringen begint hij zijn artikelen, om de lezer vervolgens te confronteren met de fascinerende bijzonderheden in de natuur. Waar komt die onderhuidse vetlaag toch vandaan, vraagt hij zich af? Wat dit betreft zou de omstreden wateraap-theorie een paar raadsels omtrent onze merkwaardige constitutie oplossen. 'Mensen zijn alleseters', constateert Midas Dekkers verder. 'De wereld is vol alles. Geen wonder, zou je denken, dat er zoveel dikkerds zijn. Maar zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Al eten alleseters alles, het meest eten vegetariërs. Bij het woord vegetariërs denk je niet meteen aan dikkerds. Beroemde planteneters als Bernard Shaw en Greta Garbo waren mager, zo niet schriel. En nog steeds passen in een vegetarisch eethuis meer klanten dan in een doorsnee cafetaria. Maar lang voor Garbo en Shaw gruwden nijlpaard en neushoorn al van vlees, evenals andere erkende zwaargewichten als olifant, bizon en zeekoe.' Deze zinnen vormen de opmaat voor een artikel over de spijsvertering van herbivoren, carnivoren en omnivoren. Over de lengte van de darmen bij planteneters, over de kieskeurigheid van alleseters, over de overeenkomst van mens, rat en varken, over de vraag waarom het moeilijk is iemand te vergiftigen, over de behulpzaamheid van alcohol daarbij, en waarom we wel erwtensoep eten en geen sprinkhanen, wel eikenbladsla en geen zeekomkommer.

Midas Dekkers (1946) is spraakmakend bioloog, schrijver, radio- en tv-maker. Zijn interesse voor dieren bloeide op tijdens zijn studie in Amsterdam, zijn interesse in mensen werd gewekt in het ouderlijk café. Meestal schrijft Dekkers over de raakvlakken tussen beiden. Omdat mensen en dieren er soms vreemde gewoonten en merkwaardige relaties op na houden, valt hierbij dikwijls wat te lachen. Intussen valt er ook heel wat te leren, want Dekkers heeft een scherpe blik en een dito pen. Hij weet zijn rake observaties bijna bedrieglijk helder en eenvoudig onder woorden te brengen. Maar wie iets van hem leest, die bekijkt mens en dier daarna met andere ogen. Hij schreef inmiddels tientallen boeken, zowel voor volwassenen als kinderen, waaronder 'Eten en weten'. Samen met Piet Vroon maakte hij een tentoonstelling over alle mogelijk tekortkomingen van het menselijk lichaam. Voor de VARA maakte hij onlangs Gefundenes Fressen, een 13-delig tv-programma over eten en drinken. Hij vertelde daarin vanuit de keuken over biologische, culturele, scheikundige en sociale aspecten rondom de dagelijkse maaltijd.

Datum en tijd

woensdag 3 oktober 2001, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Midas Dekkers

Titel

Aap en alleseter

Serie

Aan Tafel! Een programma over voeding

Plaats

Offerhauszaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Personalia

Benoemingen