GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 3 oktober 2001 10:04

Ontslag van een medewerkster van de vreemdelingendienst

( 2 oktober 2001)

Vragen van het lid Halsema aan de ministers van BZK en de staatssecretaris van Justitie over het ontslag van een medewerkster van de Asielunit van de vreemdelingendienst Haaglanden

1. Is het juist dat een medewerkster van de Asielunit van de Haagse vreemdelingendienst is ontslagen vanwege haar opvattingen over het in acht nemen van drie minuren stilte in verband met de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september j.l.?

2. Kan de minister uiteenzetten wat er precies is voorgevallen? Wat is de reden van het bedoelde ontslag? Heeft de ontslagen vrouw zich schuldig gemaakt aan enig strafbaar feit of overtreding van interne regels?

3. Waarom is de vrouw inzage in het proces verbaal van haar uitlatingen geweigerd? Wat staat er in het bedoelde proces verbaal?

4. Acht de minister het besluit van de chef van de vreemdelingendienst in de regio Haaglanden in strijd met het recht van vrije meningsuiting, en zo ja wil de minister het ontslag in dat geval met onmiddellijke ingang ongedaan maken? Zo neen, waarom niet?

5. Acht de minister het verstandig op dergelijke wijze met de gevoeligheden in Nederland met betrekking tot de aanslagen in de Verenigde Staten om te gaan? Zo neen, wat wil de minister ondernemen om dergelijke misstappen toekomstig te voorkomen?