Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2001- 13
Collegevergadering van dinsdag 2 oktober 2001


---

Ondertekening convenant voor bewonersoverleg investeringswijken

Het College van B. en W. gaat over tot het ondertekenen van een convenant met het Stedelijk Bewonersoverleg Investeringswijken, om zo de betrokkenheid van bewoners bij initiatieven voor de woon- en leefomgeving te stimuleren en te ondersteunen.
De basis van de overeenkomst is de gedragscode die is ontwikkeld door het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) en datgene wat in de Toekomstvisie van Enschede is neergelegd over de aanpak van de investeringswijken. Daar staat: 'het woon- en leefklimaat in deze wijken zo te verbeteren dat marktpartijen weer voldoende rendement zien in deze wijken om investeringen over te nemen'.
Het gaat daarbij om de wijken Enschede-Noord, Pathmos e.o., Wesselerbrink en Laares.
In de samenwerkingsovereenkomst gaat het o.a. over het ontwikkelen en uitvoeren van wijkplannen, en om het faciliteren van de activiteiten van de bewonersorganisaties.
Bij de ontwikkeling van het stadsdeelsgewijs werken worden ook nieuwe vormen van bewonersparticipatie gestimuleerd; reden waarom dit nieuwe convenant ook in het kader daarvan kan worden bezien.
Het convenant gaat ter kennisname naar de commissie Werk en Onderwijs/GSB en ook naar de AdviesCommissie WijkOrganen (ACWO).


---

Koopzondagen voor 2002 vastgesteld
Het College van B. en W. heeft voor het jaar 2002 een aantal koopzondagen vastgesteld.
Dat zijn voor de binnenstad: 3 maart, 7 april, 5 mei, 2 juni, 1 september, 15 of 22 september (dat hangt af van de opening van de Bijenkorf), 6 oktober, 3 november, 1 december, 15 december, 22 december en 29 december. Buiten de binnenstad gelden (voor een deel) andere data: 13 januari, 3 februari, 1 april, 9 mei, 20 mei, 1 september, 22 september, 6 oktober, 17 november, 8 december, 15 december en 29 december.
De koopzondag van 2 juni wordt gecombineerd met een muziekfestival in de binnenstad.
De data voor de koopzondagen worden nu vrijgegeven voor inspraak.


---

Enschede krijgt Gemeentelijke Watervisie
Het College van B. en W. gaat in nauwe samenwerking met het Waterschap Regge en Dinkel, de Waterleidingmaatschappij Overijssel en de Provincie een Watervisie ontwikkelen. Daarin zal de richting worden aangegeven waarin we de komende jaren met het water in de bebouwde kom en daarbuiten moeten omgaan. Het gaat daarbij om een integrale, duurzame aanpak waarbij steeds zal worden gekeken naar de plaats van het water in de leefomgeving. In de Watervisie worden streefbeelden en aanzetten tot maatregelen geformuleerd. Het stuk dient daarbij als basis voor bestemmingsplannen, stadsvernieuwingsprojecten en het Gemeentelijk Rioleringsplan. Het huidige plan heeft een looptijd tot eind 2002. In het kader van de Wet Milieubeheer is de Gemeente verplicht een Gemeentelijk Rioleringsplan te hebben, en het College van B. en W. vindt dat het nieuwe plan moet worden afgestemd op een integrale visie op het watersysteem en de 'waterketen'. Om hieraan te kunnen voldoen met de Watervisie dan ook begin 2002 klaar zijn. De commissie Leefbaarheid en Wonen krijgt het stuk voor de vergadering van 8 oktober a.s.


---

Rapportage verschenen over sorteren van restafval
Het College van B. en W. heeft kennis genomen van een rapportage over het sorteren van restafval over dit lopende jaar. Het doel van de rapportage was, te bezien of er nog veel afzonderlijk in te zamelen afval (zoals glas en papier) tussen het huisvuil zit.
Uit de rapportage blijkt dat er nog wel wat moet gebeuren om te bereiken dat er meer afval afzonderlijk wordt aangeboden. Daarom zijn verschillende maatregelen voorgesteld. Bijvoorbeeld: per 1 januari a.s. een extra container per gezin aanbieden voor rest- en/of GFT-afval (tegen betaling), een proefproject voorbereiden voor het verbeteren van het gescheiden inzamelen van klein chemisch afval (KCA), en de mogelijkheid onderzoeken dat bewoners een minicontainer voor oud papier aanschaffen. Wijkgerichte en doelgroepgerichte voorlichting over het gescheiden inzamelen van afval in zijn algemeenheid moet ook verbeterd worden.
In september jl. is al begonnen met een pilot om het gescheiden inzamelen van textiel te verbeteren.
De pilot behelst: meer voorlichting over gescheiden inzamelen, een combinatie van het gescheiden inzamelen van textiel en papier in de Wesselerbrink, en het inrichten van een inzamelpunt in het buitengebied waar de bewoners vier keer per jaar allerlei afval heen kunnen brengen. De commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu zal de rapportage op 9 oktober a.s. bespreken.


---

College zet 750.000 gulden in voor forse stap digitale woonerven De gemeente heeft van minister van Boxtel (Grote Steden Beleid en Informatie Communicatie Technologie) f 750.000,- ( ¤ 340.000) gekregen voor invoering van de zogenoemde digitale woonerven. Het College van B. en W. stelt de Gemeenteraad voor om dit bedrag daadwerkelijk voor dit doel te gaan inzetten. B. en W. geven aan snel een stap verder te willen zetten op dit gebied. Binnenkort komt het College met aanvullende voorstellen waarvoor financiële dekking wordt gezocht in bestaande gemeentelijke fondsen (zoals de bekende SECA-gelden). Ook zal een beroep worden gedaan op Europese middelen.
De gemeente Enschede is al enige tijd succesvol bezig met digitale woonerven onder meer in de wijk Pathmos. Ook beschikken in Enschede enkele filialen van de Openbare Bibliotheek over dit soort voorzieningen. Een digitaal woonerf bestaat uit 5 tot 10 hoogwaardige pc's met intennetaansluiting. Er is begeleiding en toezicht aanwezig. Bovendien kunnen gebruikers er cursussen volgen. Verder is er sprake van digitale inlooppunten. Die zijn wat kleiner van opzet met bijvoorbeeld twee pc's Het digitale woonerf is vooral bestemd voor mensen die zelf niet kunnen beschikken over personal computers. Deze mensen lopen dan ook achterstand op in het gebruik van moderne media en technieken. Zowel het rijks- als het gemeentelijk beleid is erop gericht om een digitale tweedeling in de samenleving te voorkomen. Uitgangspunt is en blijft dat iedereen in de stad in de gelegenheid moet komen om kennis te maken met mogelijkheden van ICT en met name het internet. De gemeente verwacht dit doel te bereiken door voldoende plekken met ict-voorzieningen verspreid over de stad te creëren Gedacht wordt aan een aantal van 60 van deze digitale woonerven en inlooppunten met snelle verbindingen. De opzet is deze locaties op loopafstand van huis te realiseren. Dat komt vrijwel overeen met het aantal stembureaus in Enschede. Er zijn meer vergelijkbare digitale ontwikkelingen gaande in de stad. Zo is er een project voor ouderen in hun woonomgeving (Ariënshuis), komt er een digitale ruimte in de Kinderboerderij in Stadsdeel Noord, wordt er gewerkt aan de brede school met ict-toepasssingen en worden allochtone groeperingen betrokken bij moderne media. Deze ontwikkelingen bieden perspectief volgens het College, maar dan moeten er voldoende digitale woonerven worden gerealiseerd. Behalve in de bibliotheekfilialen komen deze in wooncomplexen voor ouderen, in buurthuizen, speeltuinen, sportcomplexen. Zelfs supermarkten komen in principe in aanmerking. De gemeente zorgt voor een koppeling naar het digitaal loket, een onderdeel van haar ict-dienstverlening
Het beschikbaar komen van de rijkssubsidie uit het GSB maakt het mogelijk de experimentele fase verder volwaardig uit te bouwen. De Stichting Dienstenplatform ICT (DICT) zal in opdracht van de gemeente het plan voor de 60 digitale woonerven en inlooppunten uitvoeren. Het raadsvoorstel digitale woonerven komt aan de orde in de Raadscommissie Middelen van 10 oktober en in de Gemeenteraadsvergadering van 15 oktober.


---

Gemeentelijke bijdrage voor herinrichting tennispark Glanerbrug Tennisvereniging Glanerbrug kan, als de besluitvorming rond is, een bedrag van f 50.000,- ( ¤ 22.689,01) verwachten voor herinrichting van haar accommodatie. Het College van B. en W. is akkoord, maar het voorstel moet nog worden behandeld in de Raadscommissie Welzijn (4 oktober) en uiteindelijk in de Gemeenteraad van 15 oktober .
Het tennispark Glanerbrug ligt in de centrumzone van de nieuwbouwwijk De Eschmarke. Door de aanleg van de ontsluitingsweg naar de nieuwe woonbuurt De Eilermarke is het nodig dat één van de tennisbanen wordt verplaatst. De club wil dit combineren met de herinrichting en renovatie van haar accommodatie. Voor dat doel heeft de vereniging de gemeente om financiële steun gevraagd.


---

B. en W. willen nieuwe aanvraag voor criminaliteitspreventie jongeren indienen
Het College van B. en W. gaat bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) binnenkort een aanvraag indienen in het kader van het preventiebeleid 2001-2004. Dat is een vervolg op het CRIEM proefproject, dat zich richt op het voorkomen van criminaliteit bij jongeren. Het ministerie heeft Enschede en 7 andere gemeenten uitgenodigd zo'n subsidieverzoek te doen voor 19 oktober a.s.
B. en W. stemmen in met de aanvraagprocedure.
De bedoeling is om alles wat in de proefperiode is gestart verder te optimaliseren, te versterken en verder uit te bouwen. BZK stelt wel nadere voorwaarden voor honorering van de nieuwe projecten en plannen. Zo moeten deze allemaal onder regie staan van de gemeente en is deelneming van de doelgroep, zowel bij de planvorming als bij de uitvoering belangrijk. De nieuwe projecten mogen geen automatische voortzetting van de bestaande zijn. En na afloop van de projectperiode (1 januari 2004) moeten de dan ontstane structuren, samenwerkingsverbanden, activiteiten, etc. onderdeel zijn geworden van het reguliere jeugd- en veiligheidsbeleid. Het College onderschrijft deze randvoorwaarden en voegt er zelf nog een aantal aan toe. Van het College moeten de projecten bijdragen aan de doelen van de Toekomstvisie, onderdeel sociale opgave. Ook moet in dat verband voorrang worden gegeven aan activiteiten binnen de investeringswijken. De procedure voor de aanvraag preventiebeleid 2001-2004 staat op de agenda van de Raadscommissies Zorg- en Maatschappelijke Zaken (2 oktober) en die van Welzijn (4 oktober).


---

Positief saldo over 2000 van 12 miljoen gulden
De gemeenterekening 2000 sluit met een positief saldo van ongeveer f 12,0 miljoen ( ¤ 5,4 miljoen). Over de bestemming daarvan staat nu nog niets vast. Daarvoor moet eerst nog een bepaalde procedure worden gevolgd. De gemeenterekening 2000 moet namelijk met inbegrip van de controlerapportage van de accountant worden behandeld door de rekeningencommissie. Die komt dan met een verslag waarin de bevindingen zijn vastgelegd. Het College van B. en W. schrijft een nota van antwoord op dit stuk. Daarna gaat de gemeenterekening met alle bijbehorende nota's voor de uiteindelijke behandeling naar de Raad.


---

Overeenkomst voor bouw geluidswalwoningen
Het College van B. en W. stelt de Gemeenteraad voor een ontwikkelingsovereenkomst te sluiten met Amstelland Ontwikkeling Wonen Nood- Oost BV uit Zwolle voor de bouw van 18 geluidswalwoningen in het gebied Eekmaat West (onderdeel Eschmarke). Bij dit type huizen is één kant niet bruikbaar omdat deze geïntegreerd wordt in een geluidswal. Het Raadsvoorstel wordt besproken in de Raadscommissie Middelen (10 oktober) en vastgesteld in de Raad van 15 oktober.


---

Op vrijdag kunt u hier de officiële besluitenlijst vinden