Partij van de Arbeid

Aidsmedicijnen sneller en goedkoper naar derde wereld

Straatsburg, 2 oktober 2001 Europees Parlement spreekt zich uit over patentwetgeving "Aidsmedicijnen sneller en goedkoper naar derde wereld"

"Om de aidsexplosie in de derde wereld te stoppen moeten de medicijnen van het rijke westen sneller en goedkoper beschikbaar komen voor de ontwikkelingslanden. De farmaceutische industrie richt zich nu vooral op de megawinsten van de kapitaalkrachtige westerse afzetmarkten. We moeten meer greep krijgen op de producenten", zegt Dorette Corbey (PES), die namens de Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie een rapport heeft opgesteld dat donderdag 4 oktober wordt behandeld in het Europees Parlement.

Dorette Corbey stelt voor om de huidige octrooitermijn voor geneesmiddelen tegen overdraagbare ziekten (zoals Aids) te verkorten. Daarnaast stelt ze voor om binnen het Europese onderzoeksbudget veel meer voorrang te geven aan het onderzoek naar specifieke medicijnen tegen de 'armenziekten' in ontwikkelingslanden (Aids, malaria en tuberculose).

Er wordt nu te weinig rekening gehouden met de situatie in ontwikkelingslanden. "Het is bijvoorbeeld nu zo dat de 'westerse' aidsmedicijnen alleen gekoeld houdbaar zijn. Koelkasten zijn nu eenmaal schaars in de derde wereld. Het is dus zaak te zoeken naar medicijnen die ook daar op grote schaal kunnen worden ingezet", aldus Corbey.

Het onderwerp wordt donderdagochtend 4 oktober behandeld in het Europees Parlement.

terug