Endemol Entertainment

PERSBERICHT

Hilversum, 3 oktober 2001

Joint venture met grootste Mexicaanse mediaconcern ENDEMOL EN TELEVISA STARTEN PRODUCTIE IN MEXICO

Grupo Televisa, het grootste mediaconcern van Mexico, richt samen met Endemol Holding een nieuw productiebedrijf op dat zich met name gaat richten op de Mexicaanse markt voor televisie- en interactieve producties. Endemol Mexico, zoals de onderneming gaat heten, is een 50/50 joint venture tussen beide partijen die wordt gevestigd in Mexico City. De zenders van het Televisa-concern garanderen de komende vijf jaar voor een substantieel bedrag aan entertainment-producties - waaronder het wereldwijd succesvolle 'Big Brother' - te zullen afnemen van Endemol Mexico. De overeenkomst biedt Televisa een eerste optie op programma's uit de Endemol-catalogus die op dit moment ruim 400 formats beslaat. Het staat Endemol Mexico verder vrij om ook voor andere opdrachtgevers te werken.

Mexico telt circa 100 miljoen inwoners en 16 miljoen huishoudens. Grupo Televisa is het grootste beursgenoteerde mediabedrijf in de Spaanstalige wereld. Het bedrijf beschikt over vier Spaanstalige en drie Engelstalige TV-stations en 17 Spaanstalige radiostations. Met het dochterbedrijf Cablevision is Televisa tevens de grootste kabelmaatschappij in het land. Bovendien heeft het bedrijf een 10%-belang in de pay-TV-marktleider SKY, waarvan de zenders ook in de Verenigde Staten een grote dekking hebben. In Univision, veruit de grootste Spaanstalige TV-zender van de Verenigde Staten, heeft Televisa een belang van 6%. Naast televisie- en radio-activiteiten exploiteert Televisa onder andere een internetportal. Tot slot is het bedrijf de grootste uitgever en distributeur van Spaanstalige bladen.

In het afgelopen jaar werden 185 van de 200 best bekeken programma's in Mexico via de zenders van Televisa uitgezonden. Hiermee heeft Televisa veruit de best bekeken zenders op het gebied van nieuws, entertainment en sport. Televisa beschikt over de exclusieve uitzendrechten van tal van sportevenementen.

Endemol is een vooraanstaande internationale ontwikkelaar en producent van content voor televisie en online platforms. De onderneming, die haar hoofdkwartier in Nederland heeft, beschikt al over dochterbedrijven en joint-ventures in 20 landen, waaronder alle grote Europese markten, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Australië. Mexico is het derde Latijns-Amerikaanse land, na Argentinië en Brazilië, waar Endemol productie-activiteiten start.

Hubert Deitmers, lid van de Raad van Bestuur van Endemol, onder meer belast met corporate development, is enthousiast over de samenwerking met Televisa. Hij zegt: " Evenals in Brazilië hebben wij nu ook in Mexico de best denkbare partner aan ons weten te binden. Omdat Mexico zo'n enorme markt is, zien wij veel groeipotentie voor onze joint venture met Televisa. Endemol beleeft een razendsnelle opmars in dit deel van de wereld. Wij hebben dit jaar in Latijns-Amerika al volumedeals gesloten voor in totaal circa $200 miljoen."

José Bastón, Televisa's corporate Vice President Televisie, voegt daar aan toe: "Wij vinden het geweldig om met Endemol te kunnen samenwerken. De joint venture verbindt Televisa's 50-jarige ervaring in het produceren van Spaanstalige kwaliteitstelevisie met de creativiteit en vernieuwende kracht van Endemol. Deze samenwerking geeft ons de gelegenheid nieuwe programmaformules - die overal in de wereld al bewezen hebben succesvol te zijn - aan te bieden aan onze kijkers. De door Endemol ontwikkelde content is aantoonbaar aantrekkelijk voor kijkersgroepen tussen de 15 en 35 jaar oud. Dat is precies in lijn met de doelgroepen die onze klanten graag willen bereiken. De overeenkomst met Endemol verstevigt bovendien onze goede betrekkingen met Telefónica Media, een van onze beste partners in de Latijns-Amerikaanse media-industrie."


---