Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 3 OKTOBER 2001

Vlaams Architectuurinstituut gaat van start

Gisterenavond, dinsdag 2 oktober '01, hield het Vlaams Architectuurinstituut (VAI) haar stichtingsvergadering. Het VAI kwam tot stand onder impuls van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux en zal functioneren als steunpunt voor architectuur in Vlaanderen.

De Raad van Beheer wordt voorgezeten door Geert Bekaert (Prof. Emeritus architectuurtheoreticus en criticus). Ze bestaat verder uit Hilde Heynen, secretaris (Dept. architectuur, stedebouw en ruimtelijke ordening, KUL), Christian Dugardyn, penningmeester (bestuurslid DeSingel) en de leden Anne-Mie Devolder (directeur Stichting AIR - Architectuur Internationaal Rotterdam), Kristiaan Borret (onderzoeker vakgroep architectuur en stedebouw RUG), Andr Loeckx (voorzitter dept. stedebouw en ruimtelijke ordening KUL), Rob Timmermans (stadsarchitect St.- Truiden), Paul Van Lindt (afdeling Monumenten en Landschappen), Koen Van Synghel (architectuurcriticus), Bob Van Reeth (Vlaamse Bouwmeester), Piet Van Cauwenberghe (architect) en Jan Vermassen (stafmedewerker Brugge 2002). Het VAI heeft zijn zetel in het gebouw van deSingel te Antwerpen.

Minister Anciaux verwacht van het Vlaams Architectuurinstituut dat het de kennis en de gevoeligheid voor de hedendaagse architectuur in Vlaanderen doet toenemen. Het VAI zal daartoe synergie ontwikkelen tussen de vele bestaande initiatieven, maar ook nieuwe acties ondernemen. Als steunpunt zorgt het ook voor praktijkondersteuning en deskundigheidsbevordering in de sector en moet het d informatiebron worden voor en over het architectuurgebeuren in Vlaanderen. Het VAI start met een jaarsubsidie van 10 miljoen BEF.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be