Ingezonden persbericht


Utrecht, 3 oktober 2001

Persbericht

Biologische sector vertegenwoordigd in de Raad voor het Kwekersrecht

Op 5 oktober 2001 zal mevrouw ir. Edith Lammerts van Bueren op voordracht van Staatssecretaris G. Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, worden beëdigd tot lid van de Raad voor het Kwekersrecht, bij de afdeling landbouwgewassen. Edith Lammerts van Bueren is deskundige in veredeling voor de biologische landbouw. Met haar toetreding krijgt de biologische sector een stem in de Raad voor het Kwekersrecht.

De Raad voor het Kwekersrecht is de instantie die in Nederland het kwekersrecht verleent. Een kweker van een nieuw plantenras behoudt met het kwekersrecht een zekere zeggenschap over het gebruik van dat ras. Anderzijds beoogt het kwekersrecht ook bevordering van het nieuwe ras voor algemeen gebruik. De Raad onderkent de behoefte aan biologische teelten en het streven van de overheid om dergelijke teeltwijzen te stimuleren. Tegelijkertijd onderkent de Raad dat deze ontwikkeling implicaties kan hebben voor het gangbare rasmodel, omdat de kweekproducten voor de biologische teelten, in het belang van hun bredere verspreiding, op den duur ook in het Nederlands Rassenregister zullen moeten worden ingeschreven. De Raad heeft vastgesteld dat hij, ter beoordeling van dergelijke implicaties, behoefte heeft aan meer kennis en deskundigheid op het gebied van (kweekproducten voor) de biologische teelt.

Edith Lammerts van Bueren werkt bij het Louis Bolk Instituut, dat al 25 jaar onderzoek verricht voor de biologische landbouw, gezondheidszorg en voeding. De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op veredelingsvraagstukken voor de biologische landbouw. Meer en meer wordt duidelijk dat reeds bij de veredeling de blik vanuit de biologische landbouw van belang is, om rassen te selecteren die optimaal presteren onder biologische omstandigheden. Het door Lammerts van Bueren et al. (1999) geschreven rapport Naar een duurzame biologische plantenveredeling is aanzet geweest voor een (internationale) discussie over biologische veredeling.

Platform Biologica ziet in de benoeming van deze prominente persoon uit de biologische sector een erkenning voor het biologische landbouwsysteem. Kennis voortgekomen uit de sector kan een waardevolle aanvulling zijn op de reeds bestaande structuren. Een positie in de Raad voor het Kwekersrecht, afdeling landbouwgewassen, betekent een verdere integratie van het biologische gedachtegoed. Ook kan dit bijdragen aan de zoektocht naar gewassen die interessant zijn voor de gangbare landbouw waar het bestrijdingsmiddelengebruik onder grote druk staat. Daarmee komt de benoeming niet alleen de biologische sector ten goede, maar komt die ook ten dienste te staan van de gangbare landbouw.