Gemeente Dalfsen

26-09-2001

DALFSEN NEEMT AFSCHEID VAN BRANDWEERCOMMANDANT MORAAL

DALFSEN - Dalfsen neemt afscheid van de man die jarenlang het gezicht was van de vrijwillige brandweerkorpsen Dalfsen en Lemelerveld. Op woensdag 3 oktober treedt Jan Moraal (60) na 40 ½ jaar trouwe dienst terug als brandweercommandant. Zijn inzet voor de gemeenschap van Dalfsen vindt alom waardering. Op 3 oktober onderstreept het gemeentebestuur dit met een afscheidsreceptie in café-restaurant Madrid aan de Tolhuisweg 5 in Dalfsen. Wie de scheidend commandant de hand wil drukken is van harte welkom vanaf 16.00 uur.

Jan Moraal profileerde zich gedurende zijn jaren bij de vrijwillige brandweer als een bescheiden man met een groot plichtsbesef en een pragmatische kijk op zaken. In 1961 trad hij, volgens traditie binnen de familie Moraal, toe als vrijwilliger bij het Dalfser korps. Begonnen als aspirant-brandwacht werd hij -na tussentijdse promoties- op 1 november 1988 benoemd tot commandant van de vrijwillige brandweer Dalfsen-Lemelerveld. Een functie waaraan hij op integere wijze vorm en inhoud heeft gegeven.

Gedurende zijn jaren bij de brandweer heeft Moraal niet alleen de meest uiteenlopende hulpverleningssituaties meegemaakt, maar ook een aantal veranderingen binnen de organisatie van de brandweer. Te denken valt aan het opheffen van de Bescherming Bevolking (BB) en de nieuwe taken die daaruit voortvloeiden voor de brandweer en het Project Versterking Brandweer dat zo'n drie jaar geleden in gang gezet is. Eén van de uitvloeisels daarvan is de aanstelling van een beroepscommandant voor het brandweerkorps in de nieuwe gemeente Dalfsen. Die is inmiddels gevonden in de persoon van John Vredenbregt.

De nieuwe commandant trad op 1 mei 2001 in dienst. Sinds die tijd functioneert Jan Moraal als plaatsvervangend commandant van de korpsen Dalfsen, Nieuwleusen en Lemelerveld. Deze constructie schiep de mogelijkheid aan de scheidend commandant om 'zijn' korps op verantwoorde wijze over te dragen.

Dalfsen beschikt over een goed opgeleid en enthousiast vrijwilligerskorps. Om de groep ook in de toekomst op sterkte te kunnen houden voerde de brandweer dit jaar met goed resultaat campagne voor nieuwe vrijwilligers.