Ingezonden persbericht


drs. Berend Meijering
Corporate Communicatie
Dienst Communicatie en Transfer, Universiteit Twente Postbus 217, 7500 AE Enschede
telefoon: (053) 489 4385
fax: (053) 489 2000
e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl

Irrigatiemanagement in Sri Lanka

WN01/64 *3 oktober 2001

promotie mw. drs. I. van der Molen, Faculteit Technologie en Management: 'Rains, droughts and dreams of prosperity. Resourceful strategies in irrigation management and beyond - the Sri Lankan case'

'Rains, droughts and dreams of prosperity' is gebaseerd op de moeilijke levensomstandigheden in een gebied dat gekenmerkt wordt door onvoorspelbare regenval, regelmatig periodes van droogte en daaraan gerelateerde voedsel- en inkomensonzekerheid, gebrek aan werkgelegenheid en een verhoogde kans op misoogsten. De studie is gebaseerd op een combinatie van literatuurstudie en meervoudige case studies in Anuradhapura District in Sri Lanka. Van der Molen maakt gebruik van het 'Sustainable Livelihood Framework' om te onderzoeken hoe boeren in kleinschalige irrigatiesystemen hun belangen nastreven en hun strategieën aanpassen aan de veranderende institutionele omgeving. Vervolgens wordt onderzocht hoe deze strategieën van invloed zijn op het functioneren van boerenorganisaties.

Zowel de hoofdstroom van de institutionele literatuur als de literatuur over het gemeenschappelijk eigendom van natuurlijke hulpbronnen, en beleidsdocumenten over participatief irrigatiebeheer in Sri Lanka benadrukken het belang van de juiste institutionele structuren, regels, en participatieve besluitvormingsprocedures in irrigatiebeheer. Een populaire veronderstelling is dat een significante verandering bereikt kan worden door een participatieve benadering en door de oprichting van boerenorganisaties.

Zoals de studie echter duidelijk aangeeft, is de oprichting van boerenorganisaties niet voldoende voor het realiseren van participatie. Van der Molen laat zien welke mechanismen participatie ondermijnen en hoe verschillende factoren inwerken op boerenorganisaties en het onderling vertrouwen tussen boeren, zoals de betrokkenheid van boeren en hun vertegenwoordigers in de productie van sterke drank, financiële onrechtmatigheden of de teleurstelling van boeren die zich realiseren dat de irrigatie-infrastructuur niet veel verbeterd is na renovatiewerkzaamheden. Van der Molen benadrukt dat het strategisch gedrag van boeren niet geïsoleerd gezien kan worden van sociale, economische en politieke strijd die veel verder reikt dan irrigatiebeheer. Irrigatiebeheer heeft niet alleen betrekking op water, maar ook op macht, politieke relaties, onderlinge afhankelijkheid en vertrouwensrelaties.

Dit proefschrift is niet alleen geschreven voor een wetenschappelijk publiek, maar richt zich ook sterk op project - en beleidsmedewerkers in donororganisaties, met name diegenen die zich bezighouden met participatieve benaderingen, irrigatiebeheer, of met plattelandsontwikkeling.

promotor: prof. dr. E.W. Hommes
ass. promotor: dr. N.G. Schulte Nordholt
informatie: drs. B. Meijering, 053- 489 4385
e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl