Gemeente Rotterdam

Verzelfstandiging van het Centrum Educatieve Dienstverlening en fusie met onderwijsbegeleidingsdiensten

(2-10) Het College van B. en W. stelt voor om het Centrum van Educatieve dienstverlening (CED, behorende bij op te heffen commissie ex artikel 82 Gemeentewet) met ingang van 1 januari 2002 als gemeentelijke uitvoerende dienst op te heffen en de hierop betrekking hebbende verordening (gemeenteblad 1997, nummer 136) in te trekken. Tegelijkertijd moet het CED worden verzelfstandigd en ingebracht in een fusie met drie regionale onderwijsbegeleidingsdiensten en dient in verband daarmee de beheersstichting CED-Groep te worden opgericht. Tevens stelt het College voor deze beheersstichting een eenmalige subsidie toe te kennen van ¤ 295.000 en voor de jaren 2003 - 2006 een structurele bijdrage te garanderen van ¤ 7.406.000. De baten en lasten van de CED in 2002 moeten worden overgeheveld naar de Dienst Stedelijk Onderwijs. Voor de subsidierelatie tot 2006 moet nog een concrete invulling worden voorgelegd.
Op 29 mei jl. heeft het College reeds in principe besloten tot opheffing per 1 januari 2002 van de commissie ex artikel 82 van de gemeentewet en de gelijktijdige fusie met
onderwijsbegeleidingsdiensten Rijnmond-Zuid, Nieuwe Waterweg Noord en Zuid-Holland Zuid. De opheffing van de CED en het samengaan in een nieuwe beheersstichting brengen arbeidsrechtelijke consequenties met zich mee. Hierover is overeenstemming bereikt met de vakbonden en zijn garantieafspraken gemaakt ter voorkoming van nadelige effecten voor de huidige medewerkers. Daarom is gekozen voor een gefaseerde eenwording, die voor het aandeel van het CED door een vijfjarige omzetgarantie wordt opgevangen en door een bijdrage uit een op te bouwen weerstandsfonds.