Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
133

Directie:
voorlichting

03-10-2001

Status:
informatie

Integrale tekst van de brief over Kennisnet van minister Hermans aan de Tweede Kamer

Op 21 juni 2001 heeft een plenair debat plaatsgevonden over ict in het onderwijs en met name over de oprichting van twee stichtingen, te weten de stichting Kennisnet en de stichting Ict op school. In dit debat is een motie over reclame en Kennisnet ingediend. Over de uitvoering van deze motie heb ik op 4 september 2001 overleg gevoerd met de onderwijsorganisaties. In deze brief ga in op de uitvoering van de motie.

Uitvoering van de motie reclame en Kennisnet (motie nr. 69) Achtergrond van de motie is dat u Kennisnet reclamevrij wilt houden. Daarover verschillen wij niet van mening.
De onderwijsorganisaties, die de meerderheid vormen in de Raad van Toezicht van de op te richten stichting Kennisnet, geven aan dat Kennisnet zoveel mogelijk reclamevrij moet zijn. In het Handvest Kennisnet is reeds het volgende over reclame vastgelegd:
- Kennisnet is gericht op het realiseren van een goed geordend en elektronisch toegankelijk aanbod van onderwijskundig relevante inhoud.
- Bij het verlaten van het domein van Kennisnet krijgt de gebruiker een waarschuwingssignaal.

- Lesmateriaal bevat geen reclame-uitingen.
- De Kennisnetorganisatie houdt zich aan het sponsorconvenant.
In de motie geven de ondertekenaars aan dat zij van oordeel zijn dat Kennisnet een leermiddel is. Voor grote delen van Kennisnet geldt dat inderdaad. Deze delen van Kennisnet dienen reclamevrij te zijn. Het vermelden van een merknaam of logo is alleen toegestaan als het functioneel is. Een uitzondering geldt voor reclame die functioneel en onlosmakelijk verbonden is met het onderwijs, bijvoorbeeld als onderwijs specifiek op een beroep gericht is. Dit speelt met name in de BVE-sector.
Er zijn echter ook delen van Kennisnet die een andere functie hebben, bijvoorbeeld een virtuele marktplaats. Hiervoor is in het Handvest een aparte paragraaf over het aanbieden van producten en diensten opgenomen. Hierin is vastgelegd dat de aanbieder verzekert dat zijn assortiment niet gericht is op minderjarigen en evenmin strijdig is met het sponsorconvenant.

Aanvullend heb ik de onderwijsorganisaties, als oprichters van kennisnet, gevraagd de volgende extra maatregelen te nemen:
- De tekst van het Handvest als volgt aan te passen: beschikbaar gestelde content voor het funderend onderwijs bevat geen reclame, alleen naamsvermelding of herkomst.

- Voor het overige het huidige aanbod op Kennisnet na te lopen op:
- aanwezigheid van reclame

- aanbiedingen van producten binnen het domein voor het funderend onderwijs en deze te doen verwijderen.

- Een kwaliteitsfunctionaris aan te stellen, die voortdurend het aanbod op Kennisnet en directe omgeving bekijkt, waarbij als uitgangspunt geldt dat het aanbod onderwijsondersteunend is. Deze functionaris rapporteert periodiek aan de Raad van Toezicht van de stichting over zijn bevindingen en de veranderingen die naar aanleiding daarvan zijn doorgevoerd.


- Het eerder genoemde waarschuwingssignaal vorm te geven door het plaatsen van een icoontje (waarschuwingsbord voor de domeinen van het funderend onderwijs van Kennisnet die 'linken' naar internet). Op 1 november 2001 zal dit volledig zijn ingevoerd voor de domeinen van het funderend onderwijs

- Het verstrekken van faciliteiten aan scholen voor beveiliging op maat.

De portalsite www.kennisnet.nl zal zichzelf moeten bewijzen. De vraag of zij onder deze omstandigheden tot een succesvolle en rijke educatieve site zal uitgroeien zal de komende periode moeten worden beantwoord.

Ik zeg u toe dat ik u medio 2002 een evaluatie van het Handvest zal doen toekomen en dat ik daarbij specifiek, aan de hand van de eerder genoemde rapportages, zal ingaan op de werking van de reclameregels.

Naar mijn overtuiging doen de gemaakte afspraken over reclame en Kennisnet recht aan de strekking van uw motie.
Ik ben blij dat het onderwijsveld de verantwoordelijkheid wil nemen tot het oprichten van de stichting Kennisnet. Ik wil daarom de onderwijsorganisaties nu de ruimte geven om, binnen de met uw Kamer gemaakte afspraken, van Kennisnet een succes te maken.

omhoog laatst bijgewerkt 03-10-2001
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl