Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inhoudsopgave Infectieziekten Bulletin (nummer 9 van 2001)

In dit negende nummer van het Infectieziekten Bulletin komen de volgende onderwerpen aan de orde:

MRSA-keeldragerschap: behandeling door middel van tonsillectomie

Tijdens het screenen van de medewerkers van een verpleegafdeling naar aanleiding van een Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)-positieve patiënt werd bij toeval een medewerker gevonden die MRSA-drager was. Het was niet mogelijk de MRSA uit de keel te elimineren door middel van de protocollaire behandelingen met lokale en systemische antibiotica in combinatie met wassen met betadine; de keelkweek bleek bij herhaling positief voor MRSA. Na een, op eigen verzoek, uitgevoerde adenotonsillectomie was de MRSA wel uit de keel verdwenen, zonder aanvullende antibiotische behandeling.

MRSA in Nederlandse ziekenhuizen. Surveillanceresultaten januari - juni 2001

De resultaten van de MRSA-surveillance in Nederland worden gepresenteerd over de eerste helft van het jaar 2001. Het aandeel Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) binnen alle S. aureus isolaten is in deze periode enigszins gestegen (van 0.5% naar 0.9%). Het aandeel buitenlandgeassocieerde besmettingen daalde tot 8%. De uitgebreidere (meer dan 2 betrokken personen) ziekenhuisepidemieën werden met name veroorzaakt door epidemische faagtypen uit de faaggroepen III en Z.

Hepatitis B-beleid in Nederland

Zoals uit het eerder gepubliceerde artikel van Veldhuijzen e.a. blijkt1, komt hepatitis B in Nederland relatief weinig voor. In dit artikel wordt kort het preventiebeleid geschetst dat de Nederlandse overheid voert op het terrein van hepatitis B.

Twee epidemieën van luchtweginfecties in zorgcentra voor ouderen, vermoedelijk door influenza A

Influenzavaccinatie van bewoners in verzorgingshuizen biedt soms onvoldoende bescherming tegen sterfte door influenza. In dit artikel worden 2 epidemieën in verschillende verzorgingshuizen beschreven ter illustratie van dit feit.

Soa in Nederland, Het vóórkomen van soa veroorzaakt door HPV en HSV in Nederland

In dit artikel wordt een samenvatting gegeven van de hoofdstukken 5 en 7 uit het rapport SOA en AIDS in Nederland. Deze samenvatting is beperkt tot een kort overzicht van de epidemiologie van genitale infecties met humaan papilloma virus en genitale herpes in vergelijking met de internationale situatie.

Wat zijn Circovirussen?

Circovirussen hebben de aandacht getrokken van het publiek omdat het vlees van varkens die met dit virus geïnfecteerd zijn, in de consumptie terecht zou kunnen komen.

Uit de LCI: wijzigingen in protocollen

Column van Jim van Steenbergen (LCI), dit keer over de risicoprik

Aankondigingen en mededelingen

Tabellen met de resultaten van de infectieziektesurveillance