Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
134

Directie:
voorlichting

03-10-2001

Status:
informatie

Yunus Emreschool moet orde op zaken stellen

Basisschool Yunus Emre in Den Haag krijgt onder voorwaarden één jaar de tijd om de situatie op orde te brengen. Staatssecretaris Adelmund neemt dit advies over van de heer Kuiper (voormalig wethouder in Maastricht) die de situatie onder de loep nam. Eerder constateerde de accountantsdienst van OCenW onrechtmatigheden in het gebruik van de rijksbijdrage. De heer Kuiper noemt de situatie op de islamitische basisschool 'tamelijk ernstig', ook al heeft het nieuwe bestuur het afgelopen jaar veranderingen in gang gezet die de school op het goede spoor zetten.
Staatssecretaris Adelmund vroeg de heer Kuiper onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het voortbestaan van de Yunus Emreschool. Aanleiding voor het onderzoek waren rapportages van de accountantsdienst van het ministerie van OCenW. In zijn advies schets de heer Kuiper twee mogelijkheden voor Yunus Emre: sluiting van de school of een 'doorstart'. Een goede kwaliteit van onderwijs in een stabiele organisatie is op dit moment niet gegarandeerd. Alles overwegend vindt Kuiper het te vroeg om een doorstart af te schrijven. Hij adviseert dan ook om het lopende schooljaar te gebruiken om het scenario van de 'doorstart' uit te voeren. De heer Kuiper adviseert om de voorwaarden voor verbetering op te nemen in een convenant dat alle partijen (school, gemeente Den Haag en ministerie) ondertekenen. De uitvoering van het convenant wordt bewaakt en over een jaar zal definitief worden beoordeeld of het haalbaar is dat de school wordt voortgezet.

Voorwaarden
De heer Kuiper vindt dat het voortbestaan van de Yunus Emreschool mogelijk is met een goede en stabiele schoolleiding. Onder de huidige omstandigheden is dat het geval door het aanblijven van de huidige interim-directeur. Een bestuurlijke fusie met islamitische scholen in Alphen aan den Rijn en Rotterdam (streefdatum 1 januari 2003) moet worden voorbereid met begeleiding van buitenaf. Ook de Islamitische Besturenorganisatie (ISBO) is hier voorstander van. Het team moet vertrouwen geven aan de directie en het bestuur en moet meewerken aan mobiliteitsafspraken. Het ministerie, de gemeente Den Haag en het schoolbestuur moeten op korte termijn een terugbetalingsregeling overeen komen.

De school moet zich actief inzetten om het Onderwijskansenplan uit te voeren. Daarmee wordt onder meer de betrokkenheid van ouders bij de school vergroot. Yunus Emre moet bovendien gaan samenwerken met andere instellingen in de buurt die zich met kinderen bezig houden (brede school).

omhoog laatst bijgewerkt 03-10-2001
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl