PRICEWATERHOUSECOOPERS

IJ-prijs 2001 uitgereikt aan Maarten Frankenhuis

IJ-prijs 2001 uitgereikt aan Maarten Frankenhuis

Maarten Frankenhuis, directeur van de dierentuin Artis, heeft vandaag de IJ-prijs 2001 in ontvangst genomen. Deze prijs is hem toegekend vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de promotie van Amsterdam. Bij de uitreiking heeft Frankenhuis bekend gemaakt dat 1000 gratis Artis-jaarabonnementen uitgereikt zullen worden aan Amsterdamse gezinnen met een bijstandsuitkering.

Tijdens een bijzondere bijeenkomst in het Planetarium van Artis heeft de wethouder Ton Hooijmaijers de IJ-prijs 2001 overhandigd aan de directeur van de dierentuin Artis, Maarten Frankenhuis. De IJ-prijs is een initiatief van de gemeente Amsterdam en PricewaterhouseCoopers. Deze jaarlijkse prijs wordt door de jury toegekend aan een persoon die een bijdrage levert, of heeft geleverd aan de economische ontwikkeling en/of promotie van Amsterdam. De jury stond ook dit jaar onder leiding van voormalig wethouder van Amsterdam, en thans burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke.

Namens de jury heeft wethouder Hooijmaijers, die het voorzitterschap heeft overgenomen van Pauline Krikke, bekend gemaakt dat de jury met de toekenning van de IJ-prijs aan Maarten Frankenhuis zijn waardering wil uiten voor de inspirerende rol die hij speelt bij het voortdurend ontwikkelen van de dierentuin Artis tot een dynamische culturele-educatieve attractie met een belangrijke magneetfunctie voor de stad. Artis is een begrip in en buiten Amsterdam. Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar staat Artis al jarenlang in de top 3 van belangrijkste attracties in Amsterdam. De ruim 160 jaar oude dierentuin is mede door de niet aflatende energie van Maarten Frankenhuis geworden tot een prachtig 19e eeuws monument in de stad en is tegelijkertijd een eigentijdese onderneming met een ambitieus beleid.

De prijs bestaat uit het beeldje 'Ondernemen is een kunst' en een geldbedrag van
NLG 25.000,-. Maarten Frankenhuis heeft besloten dit bedrag te besteden aan gratis Artisjaarkaarten voor bijstandsouders en -gezinnen met kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 11 jaar. Met een bijdrage van Artis zelf, kunnen van deze geldprijs 250 jaarkaarten worden uitgereikt.

Heel bijzonder is dat ook de Sociale Dienst van de Gemeente Amsterdam, Bureau Stadspas Gemeente Amsterdam, NV Werk en tmp.worldwide hebben besloten dit initiatief te ondersteunen waardoor het totale bedrag al is genaderd tot de NLG 100.000,-. Hierdoor bezorgt Maarten Frankenhuis in totaal 1000 bijstandsgezinnen met kleine kinderen door de Artisjaarkaart een onvergetelijk Artisjaar.