Gemeente Hilversum

Hilversum: méér rijksgeld voor huisvesting scholen

Om de kwaliteit van de schoolhuisvesting te kunnen waarborgen, wil de gemeente Hilversum dat het rijk de komende 10 jaar extra financiële middelen vrijmaakt. Namens het College heeft wethouder Patrick van den Brink daarvoor bij alle schoolbesturen om ondersteuning gevraagd.

Jaarlijks ontvangt de gemeente Hilversum van rijkswege ongeveer 11 miljoen gulden voor de huisvesting van scholen, een bedrag dat geheel opgaat aan kapitaalslasten (rente en aflossing van leningen) en onderhoud. Daarnaast maakt de gemeente uit eigen middelen jaarlijks onge-veer 4 miljoen vrij voor nieuwe investeringen. Dat geld is bedoeld voor nieuwbouw, verbouw en aanpassingen die voortvloeien uit bijvoorbeeld de klassen-verkleining in het basisonderwijs en de tweede fase/studiehuis in het voortgezet onderwijs. De komende zes tot tien jaar blijkt echter meer dan 100 miljoen gulden nodig te zijn. De schoolbesturen en gemeenten kunnen dit bedrag niet opbrengen. Het rijk onderkent dat en heeft met ingang van 2002 jaarlijks f 660.000,- extra toegezegd.

De gemeente Hilversum ziet dit als een eerste, noodzakelijke stap. Om het Rijk te bewegen de benodigde extra financiële middelen vrij te maken, gaat de gemeente Hilversum samen met de schoolbesturen:
* de afgeronde achterstand-inventarisaties voor Hilversum overhandigen aan de staatssecretaris.

* aandacht vragen voor de specifieke situatie van qua omvang vergelijkbare gemeenten. Groeigemeenten en plattelandsgemeenten hebben de afgelopen jaren extra geld gekregen, Hilversum niet.
* de lobby richting Den Haag intensiveren.
* gesprekken aan met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, besturenbonden en omliggende gemeenten.