GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 4 oktober 2001 15:00

De werkwijze van handelsinformatiebureau's

( 4 oktober 2001)

Vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister van Justitie inzake een onderzoek van de Registratiekamer naar de werkwijze van handelsinformatiebureau's

1. Kent de minister het onderzoek van de Registratiekamer naar de wijze van informatieverzameling door het handelsinformatiebureau Goderie Van Groen en door een niet nader genoemd handelsinformatiebureau in september 2000?

2. Wat vindt de minister van de gegevensverzameling door dergelijke handelsinformatiebureau's?

3. Erkent de minister het spanningsveld tussen de wijze waarop gegevens over burgers kunnen worden ingewonnen en vervolgens worden verwerkt door deze bureau's en de nieuwe Wet Bescherming persoonsgegevens?

4. Acht de minister het toelaatbaar dat handelsinformatiebureau's naast de debiteur (indien deze zelfs na druk onvoldoende informatie over diens financiële situatie verschaft) buren, naamgenoten, woningbouwcorporaties, sociale diensten, zorgverzekeraars en andere uitkeringsinstellingen, nutsbedrijven, uitzendbureaus, werkgevers (ook personeelszaken van gemeentes, arbeidsbureaus, banken, deurwaarders, incassobureaus), ongeacht toestemming, om informatie vraagt?

5. Is het volgens de minister toelaatbaar om zgn. bulkbevragingen bij uitkeringsinstellingen te laten verrichten?

6. Is het volgens de minister toelaatbaar dat deurwaarders sofinummers en gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie verstrekken aan handelsinformatiebureau's?

7. Is het de minister bekend dat zelfs medisch en strafrechtelijk geconnoteerde gegevens ter beschikking staan van handelsinformatiebureau's. Zo ja, wat vindt de minister hiervan?

8. Is het correct dat met deze handelswijze van handelsinformatiebureau's de expliciete geheimhoudingsverplichtingen van overheidsinstellingen wordt geschonden?

9. Acht de minister het voldoende dat de branchevereniging (de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureau's) met een gedragscode voor handelsinformatiebureau's komt? Zo nee, is hij bereid stappen te ondernemen?

10. Op welke wijze wordt het openbaar ministerie betrokken bij het onderzoek naar de werkwijze van handelsinformatiebureau's?