Korps: Groningen, plaats: Diverse 4-10-2001
Politiebericht Groningen
Donderdag 4 oktober 2001

Dagelijkse berichten regio Groningen

Stadskanaal: winkeldieven via getuige gepakt
Twee winkeldieven, 28 en 27 jaar oud uit Ter Apel, zijn woensdagmiddag in Stadskanaal aangehouden, dankzij een oplettende inwoner van Stadskanaal, die zag, dat ze spullen uit een winkel aan de Navolaan in Stadskanaal bij zich hadden, die vermoedelijk niet waren betaald. De mannen verlieten via de kassa de winkel, waarbij de caissière vermoedde dat ze spullen bij zich hadden die niet werden betaald. Ze kon het echter niet bewijzen. De getuige die ook in de winkel was volgde de mannen en constateerde korte tijd later, dat ze nieuwe en verpakte fietsonderdelen uit hun rugzak haalden. Het beeldmerk op de verpakking was van de winkel waar ze waren geweest. Vervolgens belde de getuige de politie die de beide mannen aanhield Bij de aanhouding bleek ook nog, dat ze gordijnen en beddengoed bij zich hadden die ze in een andere winkel te hebben gestolen. Aan de hand van de computer kon worden nagegaan dat de spullen zonder te betalen waren meegenomen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de beide verdachten.

Delfzijl: gewonden bij vechtpartij
Twee 20-jarige inwoners van Delfzijl zijn woensdagnacht gewond geraakt, nadat ze betrokken waren geweest bij een vechtpartij in en voor een café aan de Nieuweweg in Delfzijl. De beide mannen maakten deel uit van een groepje van vier die pas laat in het café kwam. Enkelen van hen waren duidelijk onder invloed van alcohol, en gedroegen zich vervelend ten opzichte van andere klanten. De caféhouder sommeerde vervolgens de mannen om het café te verlaten. Dit ging niet zonder slag of stoot en er vielen dus enkele klappen Buiten werd de strijd door middel van woorden voortgezet, hetgeen uiteindelijk resulteerde in het feit, dat één van de twee genoemde mannen, de ander met een straattegel tegen zijn hoofd gooide. De ander zakte daarna in elkaar. Vermoedelijk was de tegel bedoeld voor de café-eigenaar doch deze stond op dat moment achter de andere 20-jarige. De ambulance heeft beide mannen overgebracht naar het ziekenhuis ter behandeling. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces-verbaal op>.

Veendam: inbraak in nieuwe autos
Op een parkeerterrein bij een garagebedrijf aan de Lloydsweg in Veendam is dinsdagnacht ingebroken in zeven nieuwe autos. Uit alle autos zijn de airbags meegenomen. De schade bedraagt ongeveer 5000 gulden per auto. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Delfzijl: vrouw bekend 30 vernielingen
Met de aanhouding van een 25-jarige inwoonster van Delfzijl zijn dertig vernielingen opgelost die op verschillende plaatsen in Delfzijl zijn gepleegd. De vrouw werd aangehouden als verdacht van het vernielen van een aantal ramen van het Fivelcollege in Delfzijl die dinsdagavond werden ingegooid met enkele stenen. Tijdens het verhoor bekende ze meermalen bij hetzelfde object ramen te hebben vernield. Tevens had ze vanaf mei van dit jaar meerdere spiegels van geparkeerde autos vernield en ramen ingegooid meerdere gebouwen in Delfzijl, alsmede van een kinderdagverblijf in Appingedam. In totaal somde ze dertig vernielingen op. De schade bedraagt vermoedelijk enkele tienduizenden guldens. Ze kon niet aangeven waarom ze de vernielingen pleegde. De politie maakt proces-verbaal op.

Alcohol in het verkeer
In Delfzijl werd woensdagnacht op de IJslandsestraat een bromfietser aangehouden die 2.3 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg een rijverbod van 12 uren uitgereikt De politie maakt proces-verbaal op. Eveneens in Delfzijl is een 44-jarige automobilist uit Termunten bekeurd voor het rijden onder invloed. De man werd aangehouden op de Valgenweg. Hij verleende geen medewerking. Zijn rijbewijs werd daarom ingevorderd en hij kreeg een rijverbod voor 24 uur.

Man overlijdt in politiecel
Een 48-jarige man uit de stad Groningen is woensdagmiddag dood in zijn cel in het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt aangetroffen. De man zat sinds maandagavond vast in verband met een onderzoek naar drugshandel. De verdachte werd woensdagmiddag door een rechercheur in zijn cel gevonden. Een arts constateerde de dood. Het stoffelijk overschot is overgebracht naar een mortuarium. Vermoedelijk zal op donderdag sectie worden verricht teneinde de doodsoorzaak vast te stellen. De rijksrecherche stelt in opdracht van de hoofdofficier van justitie een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder de man is overleden. Dit is een standaard procedure.

Groningen: Man (40) gooit ruit in bij vader
In de Westinghousestraat heeft de politie woensdagnacht een 40-jarige man uit Veenendaal aangehouden die met een fiets een ruit van de woning van zijn 76-jarige vader had ingegooid. Bij zijn aanhouding stelde de man, die een stuk glas vasthield, zich zo dreigend op dat er pepperspray werd gebruikt. Er bleek dat de man zich al eerder vervelend te zijn geweest rond te woning van zijn vader. Hij is ingesloten voor nader verhoor.

Groningen: drie jongens pogen verkeersborden te stelen Drie jongens in de leeftijd van 20 en 21 jaar uit Groningen zijn woensdagnacht aangehouden bij de nieuwe rotonde in de Friesestraatweg. Zij probeerden verkeersborden weg te nemen. Op het bureau bekenden zij hun aandeel. Na verhoor werden zij op vrije voeten gesteld met een proces-verbaal.

Groningen: aanhoudingen voor bedreiging portier Een 22-jarige man uit Groningen werd woensdagnacht in verband met overmatig drankgebruik uit een horecazaak in de Poelestraat gezet. Buiten bedreigde de man en een 24-jarige vrouw uit Groningen de portier met de dood. Beiden werden aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Haren: vrouw in gestolen auto aangehouden
Op de parkeerplaats Glimmermade op de A28 trof de politie een 25-jarige vrouw uit Rolde aan die in een gestolen auto reed. De vrouw verklaarde de auto van een vriend geleend te hebben. Ze werd aangehouden en voor nader verhoor naar het bureau gebracht. De auto bleek in Drenthe gestolen te zijn.

Groningen: man onder invloed in de war
Woensdagmiddag werd een 31-jarige man die onder invloed verkeerde aangehouden voor bedreiging van een buurtbewoner. De man had een buurvrouw bedreigd met de dood en was de afgelopen dagen al langer bedreigend en vervelend in de buurt. Hij is eerst ter ontnuchtering ingesloten en wordt nader verhoord over zijn gedrag.

Groningen: onder invloed
Op de Parkweg werd een 52-jarige automobiliste in haar woonplaats woensdagnacht gecontroleerd op het rijden onder invloed. Zij blies een promillage van 1.2 en kreeg een rijverbod en een dagvaarding mee.

Groningen: jongens (13 en 14) aangehouden voor diefstal brommer Twee jongens, 13 en 14 jaar, uit Groningen werden woensdagavond op het Hanzeplein aangehouden omdat zij uit een stalling een brommer probeerden te stelen. Daarbij werden zij betrapt door agenten die de jongens naar het bureau brachten. Zij bekenden de diefstal en zijn met een proces-verbaal in hun bezit aan de ouders overgedragen.

Groningen: man schiet met speelgoedpistool
Tijdens een surveillance hoorden agenten in de Bloemstraat twee lichte knallen die uit de richting van een 19-jarige man uit Groningen kwamen. Getuigen gaven aan dat de man een pistool had laten zien. Hij werd in de Nieuwe Ebbingestraat aangehouden. Het wapen bleek een speelgoedpistool waarmee kogeltjes kunnen afvuren. Na verhoor werd de man op vrije voeten gesteld.

Groningen: man bedreigt winkelpersoneel na diefstal Een 27-jarige man uit Groningen werd woensdagochtend in de Herestraat aangehouden voor bedreiging van winkelpersoneel van een kledingzaak. De man had een spijkerbroek weggenomen. Nadat hij werd aangesproken bedreigde hij de medewerkers. Meerdere winkeliers doen aangifte tegen de man in verband met diefstallen die hij pleegde met geweld of bedreigingen.

Groningen: verkeerscontroles
In Beijum is woensdag gecontroleerd op de Ulgersmaweg, Emingaheerd en de Lijzijde op de draagplicht van veiligheidsgordels. Ruim 250 voertuigen werden staande gehouden en in totaal werden 32 bonnen van 90 gulden uitgeschreven. In samenwerking met de IVW (Inspectie Verkeer en Waterstaat) controleerde de politie scholierenvervoer en regulier taxivervoer. Tijdens de controle werden 20 schooltaxis en 10 stadstaxis aan een controle onderworpen. Bij twee autos bleek de APK verlopen, in twee gevallen was de werkmap niet goed ingevuld en twee taxis waren niet voorzien van blauwe kentekenplaten. Ook werden waarschuwingen uitgedeeld voor het vervoer van te jonge of te kleine kinderen op de voorbank.

Groningen: man aangehouden bij verkeerscontrole In het Stadspark werd een 23-jarige automobilist uit Groningen gecontroleerd. De auto bleek niet APK gekeurd en niet verzekerd. De man zelf was niet in het bezit van een rijbewijs en bleek nog vier boetes te hebben openstaan voor een totaalbedrag van 600 gulden. Omdat hij die niet kon betalen is hij overgedragen aan justitie.

Groningen: trammelant in de Bloemstraat
Twee vrouwen (35 en 38 jaar uit Leeuwarden en Groningen) werden woensdagochtend lastig gevallen door een hen bekende 36-jarige man uit Groningen. Een van de vrouwen was aan de haren getrokken door de man en de andere verklaarde vaak lastig gevallen te worden door de man. Op het moment dat de agenten in gesprek waren met de vrouwen kwam een 37-jarige man wild zwaaiend met een hamer en luid schreeuwend de straat in. Ondanks de sommatie om de hamer te laten vallen liep de man in de richting van de methadonverstrekking. Daarop zetten de agenten pepperspray in. Later verklaarde de man dat hij ontzettend boos was omdat de 36-jarige man zijn vriendin had geslagen. De 36-jarige man werd later in de middag aangehouden en ingesloten.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (30 c/m)