LTO Nederland

Gedupeerde telers bereiden schadeclaim waterschappen voor

Geen tegemoetkomingen in waterschade

Donderdag 4 oktober 2001 - Tuinders in het Westland die door de wateroverlast van september getroffen zijn, willen binnen 1 á 2 weken het Hoogheemraadschap Delfland aansprakelijk stellen. Momenteel bereiden rechtsbijstandverleners en de WLTO zich voor op de juridische mogelijkheden. Een vergoeding van de waterschappen is het enige traject dat overblijft om de financiële nood te ledigen.

Een beroep op de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen en Zware Ongevallen (WTS) kreeg deze week geen bijval van de Tweede Kamer. De regeringspartijen willen de WTS-regeling niet openstellen. Kees Duijvesteijn, voorzitter van de WLTO-kring Westland is teleurgesteld. Hij ziet het somber in voor een aantal bedrijven en vindt de houding van VVD, PVDA en D66 verwerpelijk. Heel merkwaardig, het kan toch niet zo zijn in Nederland dat enkele bedrijven failliet gaan door hevige regenval? Wateroverlast is een maatschappelijke zorg die de overheid moet dragen. Een Kamermeerderheid ziet echter onvoldoende reden om de WTS aan te spreken. De geschatte schade is echter al opgelopen tot 45 miljoen gulden, het aantal schademeldingen tot 326.

Bundelen claims
De juridische dienst van WLTO Advies onderzoekt ondertussen de mogelijkheden om de waterschappen aansprakelijk te stellen, in samenwerking met rechtsbijstandverzekeraars van gedupeerde telers. Juridisch gezien kan de WLTO als organisatie de waterschappen niet aansprakelijk stellen, legt WLTO beleidsmedewerker Jorien Burger voor de duidelijkheid uit. De gedupeerde tuinders zullen dat zelf moeten doen. Wij kunnen alleen de aansprakelijkheidstelling coördineren. We proberen de claims te bundelen, want collectief sta je sterker, bovendien is het goedkoper. Veel telers hebben een rechtsbijstandverzekering. Met hun juristen wordt uitgezocht hoe groot de schade is en hoe en of het waterschap juridisch aangepakt kan worden. Het streven van de WLTO is om ook telers zonder zon verzekering mee te laten liften met de gezamenlijke claim.

Structurele oplossingen
Na de tweede en voor sommigen derde overstroming in drie jaar is het duidelijk dat er structurele veranderingen nodig zijn in het Westlandse waterbeheer. Burger: Inmiddels zit de rampenbestrijdingsdienst met gemeenten en hoogheemraadschap om de tafel om acute technische gebreken in de waterafvoer aan te pakken. Zoals sloten uitbaggeren, te lage bruggen en te kleine duikers vergroten of vervangen, somt ze op. Vrijwilligers van de rampenbestrijding zijn tijdens de wateroverlast tegen dit soort knelpunten aangelopen.
Voor de langere termijn moet er meer gebeuren. De boezemcapaciteit in het Westland moet uitgebreid worden, deze afwateringskanalen vormen nu een bottleneck. Burger: Daarnaast de vergroting van calamiteitenberging noodzakelijk. Maar daarvoor zijn grondaankopen en wijzigingen in bestemmingsplannen nodig, dus dat kost veel tijd. Er wordt al sinds 1998 over gesproken, maar er zijn nog nauwelijks vorderingen gemaakt.
Mogelijkheden om tuinders te verzekeren tegen overstromingen zijn er nog niet gevonden. Deze zomer zijn gesprekken hierover afgeketst, omdat de overheid te weinig geld beschikbaar wilde stellen waardoor de premies te hoog zouden worden. Heel triest natuurlijk, gezien de recente wateroverlast, vindt Burger.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: westweek@wlto.nl

(Auteur: Redactie Westweek)