Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NWO OnderzoekBerichten oktober 2001

Gemanipuleerde T-cel gaat nierkanker te lijf

Het Rotterdamse AZR-Daniel heeft in een project van NWO een experimenteel middel ontwikkeld tegen uitgezaaide nierkanker. T-cellen van het eigen afweersysteem gaan, na manipulatie buiten het lichaam, de kanker te lijf. Klinische studies moeten de komende jaren uitwijzen of het medicijn ook buiten de reageerbuis werkt.

Natuurkunde rond 1900 groot ondanks slechte voorzieningen http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535mhm
De hoge kwaliteit van de natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam rond het jaar 1900, was vrijwel uitsluitend te danken aan de twee briljante hoogleraren Van der Waals en Zeeman. De Amsterdamse NWO-historicus drs. Ad Maas ontkracht daarmee de opvatting dat een goede universitaire omgeving hiervoor de voedingsbodem was.

Planten Zuidpool repareren zichzelf
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535mdv
NWO-onderzoeker drs. Daniela Lud heeft de gevolgen van het ozongat voor de vegetatie in Antarctica onderzocht. Zelfs bij lage temperaturen blijken de reparatie-mechanismen van bijvoorbeeld korstmossen en mossen effectief. Toch wordt de ecologie bedreigd. De stijging van de temperatuur door het broeikaseffect zorgt voor onherstelbare schade.

Afbraak eiwit bekeken in levende cel
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535m8e
Amsterdamse NKI-onderzoekers hebben in een project van NWO voor het eerst in levende cellen bekeken hoe deze eiwitten afbreken en in fragmenten aanbieden aan het immuunsysteem. Tot nu toe bestudeerden wetenschappers momentopnamen in de reageerbuis of in gefixeerde cellen. Dat leidde soms tot verkeerde conclusies.

Algen en bacteriën meten vervuiling bodem
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535m3b
Ecotoxicologen hebben aangetoond dat algen- en bacteriepopulaties in water bij verontreinigde bodems sterk afwijken van normale populaties. Alleen de soorten die ongevoelig zijn voor het gif komen nog voor. De micro-organismen verraden zo hoe vervuilend een bodem is.

Het immuunsysteem en Alzheimer
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535ly7
Utrechtse onderzoekers hebben in een project van NWO de rol achterhaald van hersencellen uit het immuunsysteem die in de buurt liggen van afstervende geheugencellen. Het onderzoek draagt bij aan het ontrafelen van het vraagstuk naar het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Grafvelden IJzertijd verraden maatschappelijke veranderingen http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535ls7
Gedurende de IJzertijd raakten monumentale grafvelden in Zuid-Nederland in onbruik. Boeren gaven hun zwervend bestaan op en gingen in vaste nederzettingen wonen. De functie van grafvelden als sociaal bindmiddel werd overbodig. Dat concludeert NWO-archeoloog drs. Fokke Gerritsen van de Vrije Universiteit.

Magneetveld aarde keerde echt om
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535lh7
NWO-onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een methode ontwikkeld die het magnetische signaal in oude aardlagen beter vaststelt dan tot nu toe. Met de nieuwe methode hebben de aardwetenschappers bewezen dat het aardmagnetisch veld tien miljoen jaar geleden echt omkeerde.

Antiek hulpstuk maakt microscoop sneller
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535kzz
Utrechtse onderzoekers hebben in een project van NWO een spectrograaf aangepast voor gebruik in fluorescentiemicroscopen. Het honderden jaren oude hulpstuk is gekoppeld aan een computer en laat onderzoekers gericht inzoomen en daarna snel een klein gebied scannen. Deze snelheid is belangrijk, omdat veel biologische processen binnen enkele seconden alweer voorbij zijn.

Op zoek naar de ultieme antwoordmachine
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/nwop_535kpz
Dr. Maarten de Rijke van de Universiteit van Amsterdam start een onderzoek naar het identificeren van betekenisvolle informatie in grote tekstcollecties. Grof gezegd: maak een zoekmachine die zinnig antwoordt op vragen als 'Hoe reageerde Nederland op de aanslagen in New York?'. NWO en de UvA geven in totaal 3,7 miljoen gulden PIONIER-subsidie.


--
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Telefoon (070) 344 07 13
Fax (070) 385 09 71
E-mail news@nwo.nl
Internet algemeen http://www.nwo.nl
Internet pers en publiek http://www.nwo.nl/wetenschapsplein