Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 5 OKTOBER 2001

Onderzoekssteun aan bedrijven gewijzigd

De Vlaamse regering keurde op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN na advies van de Raad van State definitief het nieuwe reglementair besluit goed dat de steun regelt voor bedrijfsprojecten van Onderzoek en Ontwikkeling. Het gaat hier om de herziening ten gronde van de regels die sinds 1991 gelden.

Het reglementair besluit heeft de goedkeuring gekregen van de Europese Commissie, Directoraat-generaal Concurrentie en van de Raad van State. Zo kon het ontwerp definitief worden goedgekeurd door de Vlaamse regering.

De nieuwe regels voorzien in belangrijke administratieve vereenvoudigingen en in ruimere steunmogelijkheden:
- Projecten van industrieel basisonderzoek (al dan niet in samenwerking met een onderzoeksinstelling, universiteit of hogeschool) genieten van 50 % subsidie;
- Prototype en ontwikkeling wordt a rato van 25 % gesubsidieerd.

Bovenop deze basissteunpercentages kunnen ook nog extra- steunpercentages voorzien worden:

- KMO's (tot 250 werknemers) krijgen 10 % extra-subsidie;
- Grensoverschrijdende projecten genieten ook een extra- steun van 10%.

Voortaan worden alle personeelskosten aanvaard (inclusief extra-legale voordelen), naast de kosten van apperatuur, uitrusting, land, gebouwen en consulting. Ook de kosten van octrooiname kunnen hierbij worden aangerekend.

Het nieuwe besluit voorziet nog meer. Bovenop de subsidie zelf kan tot maximum 80 % van de kosten van KMO-projecten gefinancierd worden onder de vorm van (rentedragende) achtergestelde leningen. Die worden door de bankwereld als quasi eigen vermogen beschouwd. Dit zal inzonderheid startende KMO's en spin-off bedrijven ten goede komen. Voor KMO's is overigens voorzien in maximaal vereenvoudigde procedures en indieningsvoorwaarden (de zgn. KMO-innovatiestudies en -innovatieprojecten).

Het IWT-Vlaanderen (Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen) is belast met het beheer van deze steun en de bekendmaking bij de Vlaamse bedrijven.

De rol van het IWT als n-loket voor subsidies voor technologische onderzoek wordt met dit besluit weer onderstreept. IWT-Vlaanderen beheert jaarlijks nu zo'n 6 miljard BEF innovatiesteun waarvan ca. tweederde rechtstreeks naar bedrijven gaat. Iets meer dan 3 miljard BEF wordt via dit O&O besluit en het eind vorig jaar goedgekeurde KMO-programma, dat niet minder dan 4 programma's herleide tot 1 transparant programma, verdeeld. De andere gelden worden verdeeld via de Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden (VIS), een besluit waarmee minister Van Mechelen in het najaar naar de regering zal gaan, en initiatieven als Flanders Drive (gelanceerd op 2 oktober 2001), het digitaal thuisplatform van de eVRT en het eerstdaags op te starten Huis van de Logistiek, enz.
Het IWT-Vlaanderen dient per jaar 100 nieuwe klanten te bereiken, 400 projecten te subsidiren en 300 Kleine en Middelgrote Ondernemingen bereiken. Met dit laatste is het de bedoeling steeds meer traditionele KMO's aan te zetten tot technologische innovatie, het IWT kreeg de opdracht het aantal te bereiken KMO's op twee jaar te verdubbelen.

persinfo:
Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Philippe Heyvaert en Anne Van Aperen
Michle Oleo, raadgever Innovatie
tel. 02 553 64 11
fax. 02 553 64 55
e-mail persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

IWT-Vlaanderen: info@iwt.be