CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-220
5 oktober 2001 Inflatie blijft hoog in september 9.30 uur

In september is de inflatie uitgekomen op 4,7 procent. Dit is even hoog als in de vorige maand. De bijdrage van de energieprijzen aan de inflatie is opnieuw afgenomen. Een daling van de inflatie bleef deze maand echter uit door de verder gestegen prijzen voor voedingsmiddelen, vooral van verse groenten en fruit. Ook schoenen werden duurder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.
Naast het nationale consumentenprijsindexcijfer stelt het CBS ook het Europees geharmoniseerde consumentenprijsindexcijfer voor Nederland samen. De inflatie volgens deze maatstaf bedroeg in september 5,4 procent. Dat is een stijging met 0,2 procentpunt ten opzichte van augustus.

Inflatie blijft op hoog niveau De inflatie bedraagt in september 4,7 procent. Dat is even hoog als in augustus. De opbouw van de inflatie is deze maand wel veranderd. Autobrandstoffen werden deze maand weliswaar iets duurder, maar de prijsstijging was veel minder dan in september van het vorig jaar. Autobrandstoffen zijn nu ongeveer 5,5 procent goedkoper dan een jaar geleden.
De bijdrage aan de inflatie van voedingsmiddelen is daarentegen deze maand weer verder opgelopen. Voor voedingsmiddelen moest in september 8,7 procent meer worden betaald dan een jaar eerder. In augustus was dat 8,0 procent. Met name verse groenten en fruit stegen snel in prijs, vooral als gevolg van het slechte weer. Ook de prijsontwikkeling van schoeisel draagt bij aan de hoge inflatie. De prijs CBS-Persdienst van schoenen ligt ongeveer 10 procent hoger dan een jaar geleden. De hoge prijs van leer, mede als gevolg van de MKZ-crisis, is hierbij als Postbus 4000 een van de oorzaken aan te wijzen. 2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16 Tussen december 2000 en januari 2001 nam de inflatie scherp toe, van fax (070) 337 59 71
E-mail: 2,9 naar 4,2 procent. In de daarop volgende maanden lag de inflatie persdienst@cbs.nl steeds tussen 4,5 en 4,9 procent. De gemiddelde inflatie in de eerste negen maanden van dit jaar bedraagt 4,6 procent. In 2000 was de inflatie nog 2,6 procent. Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-220 pagina 1 van 8



Prijzen in september gemiddeld 0,9 procent omhoog
Tussen augustus en september 2001 zijn de consumentenprijzen gemiddeld 0,9 procent gestegen. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor kleding en schoeisel. Dat is normaal voor deze tijd van het jaar, door de introductie van de nieuwe wintercollecties. De prijsontwikkeling van schoenen gaat de laatste maanden echter beduidend uit boven het normale seizoenspatroon.
Ook voedingsmiddelen werden deze maand duurder, in het bijzonder verse groenten en fruit. Verder werden prijsstijgingen gemeten voor sigaretten, collegegelden en lesgelden. Aardappelen werden goedkoper.

Afgeleide consumentenprijsindex
De afgeleide index voor werknemersgezinnen met een laag inkomen lag in september gemiddeld 3,7 procent hoger dan een jaar eerder. Deze index wordt vaak gebruikt voor het aanpassen van overheidstarieven, CAO's en andere contracten.
In de afgeleide index zijn de effecten van onder andere de verhoging van de BTW en de ecotaks van afgelopen januari niet meegenomen.

Nederlandse inflatie ruim boven Europees gemiddelde Het CBS stelt niet alleen de nationale consumentenprijsindex samen, maar ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex voor Nederland. Deze index maakt deel uit van het inflatiecijfer van de Eurozone dat een officieel richtsnoer vormt voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.
In augustus bedroeg de inflatie in de Eurozone gemiddeld 2,7 procent. In Nederland kwam de inflatie volgens de geharmoniseerde index uit op 5,2 procent. Het verschil tussen de Nederlandse geharmoniseerde index en de gemiddelde inflatie in de Eurozone liep tussen januari en april van dit jaar op tot 2,6 procentpunten. In de maanden mei en juni nam het verschil af tot ongeveer 2 procentpunten. In juli en augustus liep het verschil echter opnieuw op tot 2,5 procentpunten. Evenals in de voorgaande maanden had Nederland het hoogste inflatiecijfer binnen de Eurozone.
In september 2001 is de inflatie in Nederland volgens de geharmoniseerde index met 0,2 procentpunten toegenomen. Deze komt nu uit op 5,4 procent. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de relatief bescheiden prijsstijging van huisvesting in de HICP een lager gewicht heeft.
De uitkomsten over september voor de Eurozone en voor alle landen van de Europese Unie zullen op 17 oktober door Eurostat worden gepubliceerd.

CBS Persbericht PB01-220 pagina 2 van 8



Technische toelichting
De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. Een groot gedeelte van de prijzen wordt gemeten in winkels. Dit gebeurt op één dag in de maand, deze maand viel deze enquêtedag op 13 september.
De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dit in 1995 gemiddeld werd aangeschaft door huishoudens in Nederland. De gemiddelde prijsverandering heeft betrekking op het consumptiepakket van alle huishoudens. De geharmoniseerde indices dienen speciaal voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie. Zie hiervoor ook de persmededeling 'Geharmoniseerde Index van Consumentenprijzen' van 7 maart 1997. Het CBS zal medio oktober een beknopte analyse presenteren van verschillen tussen de ontwikkeling van de inflatie in Nederland en Duitsland.
De consumentenprijsindex voor de monetaire unie (EURO-12, CPIMU) geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer in de landen die deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie, ofwel de Eurozone. Tot december 2000 waren dat 11 lidstaten. Vanaf januari 2001 heeft de CPIMU betrekking op de Eurozone inclusief het nieuw toegetreden Griekenland. De EU-15 geeft de gemiddelde prijsontwikkeling weer van de 15 lidstaten van de Europese Unie.
Het belangrijkste verschil tussen de geharmoniseerde index en de nationale consumentenprijsindex betreft de consumptiepakketten waarop zij betrekking hebben. Wonen in een eigen huis (huurwaarde), consumptiegebonden belastingen (onroerendezaakbelasting, motor- rijtuigenbelasting e.d.) en contributies aan sportverenigingen, maatschappelijke organisaties e.d. worden bijvoorbeeld wel meegenomen in de nationale index, maar niet in de geharmoniseerde. Anderzijds is in de geharmoniseerde index een groter deel van de kosten van de gezondheidszorg inbegrepen dan in de nationale index. Een ander verschil tussen beide indices is dat in de nationale index de prijsstijgingen van de particuliere consumptie van Nederlanders in het buitenland wordt meegenomen. Daarentegen weegt in de geharmoniseerde index de particuliere consumptie van buitenlanders in Nederland mee.
De dekking van de geharmoniseerde index is zowel per januari 2000 als per januari 2001 uitgebreid. Deze uitbreidingen zijn toegelicht in de persberichten van 11 februari 2000 en van 9 februari 2001. In de afgeleide consumentenprijsindices van het CBS is het effect van veranderingen in de tarieven van de productgebonden belastingen en subsidies en van de consumptiegebonden belastingen uit de prijsontwikkeling niet meegenomen.

CBS Persbericht PB01-220 pagina 3 van 8



De consumentenprijsindex voor werknemersgezinnen met een laag inkomen is gebaseerd op het pakket goederen en diensten dat in 1995 werd aangeschaft door werknemersgezinnen met een bruto gezinsinkomen beneden de mediaan van de inkomensverdeling van de werknemersgezinnen.