Gemeente Groningen

19
SEP
15.11

Persbericht

Gerardjan Rijnders krijgt Hendrik De Vriesprijs 18-09-2001

De gemeente Groningen heeft de Hendrik de Vriesprijs 2001 (f 25.000,--) toegekend aan de veelzijdige theatermaker Gerardjan Rijnders. De door de gemeente ingestelde jury is van mening dat Gerardjan Rijnders één van de invloedrijkste toneelvernieuwers van de laatste decennia is.
De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 6 oktober om 20.00 uur in de Groningse Stadsschouwburg.

Rijnders heeft een zeer omvangrijk en veelzijdig oeuvre opgebouwd als regisseur en toneelschrijver. Hij is bovendien ook als artistiek leider actief geweest bij toonaangevende theatergezelschappen als Globe en Toneelgroep Amsterdam. De jury is tot deze voordracht gekomen vanwege de bijzondere verdiensten van Gerardjan Rijnders. Wellicht de meest bekende theatervernieuwingen van Rijnders zijn de montagevoorstellingen, maar Rijnders maakt ook klassieke ensceneringen, daarbij uitgaande van de oorspronkelijke tekst. In zijn regies experimenteert Rijnders regelmatig met de integratie van andere disciplines, zoals muziek, dans en nieuwe media. Verder heeft Rijnders meer dan 20 eigen theaterteksten op zijn naam staan, die zowel hier als in het buitenland worden gespeeld. De jury acht zijn werk bijzonder de doorwrochte benadering en de compromisloze uitwerking van zijn voorstellingen.

De jury bestaat uit Wim Koops, Albert van der Weide, Geert Drion, Remco Ekkers, Heiner Holtappels en René van der Pluijm.

Hendrik de Vriesprijs en -stipendia
In 1986 heeft de gemeente Groningen ter ere van de 90e verjaardag van Hendrik de Vries een naar hem vernoemde prijs en stipendium ingesteld. Aanvankelijk werd de prijs eens in de twee jaar uitgereikt, wisselend aan een literator en een beeldend kunstenaar. In de tussenliggende jaren werd een Hendrik de Vriesstipendium uitgereikt aan een jong talent, beurtelings op het gebied van de letteren en de beeldende kunst.

Vanaf 2001 is de werkwijze veranderd. De reikwijdte van de prijs is verbreed tot alle scheppende kunsten, zowel op het gebied van de beeldende kunst en literatuur als op het gebied van de podiumkunsten. De prijs wordt nu eens in de vijf jaar uitgereikt aan een scheppend kunstenaar van nationale of internationale faam, die net zoals Hendrik de Vries zelf op meerdere terreinen actief is. Met deze prijs wil de gemeente Groningen bijzondere Nederlandse kunstenaars eren, wiens werk van grote invloed is in de ontwikkeling van de scheppende kunst en die daardoor een voorbeeld zijn voor nieuwe generaties kunstenaars. Jaarlijks worden ook twee Hendrik de Vriesstipendia beschikbaar gesteld voor jonge, talentvolle scheppende kunstenaars uit de gemeente Groningen. Daarmee blijven de stipendia een aanmoedigingsprijs voor de lokale kunstwereld. Eind oktober wordt bekendgemaakt aan wie de stipendia worden uitgereikt.

Belangstellenden voor de prijsuitreiking aan Gerardjan Rijnders zijn om 20.00 uur welkom in de Stadsschouwburg.