Gemeente Breda

04-10-2001

Opening park Hoge Vucht en Kinderboerderij
Op zaterdag 6 oktober wordt het heringericht park Hoge Vucht officieel geopend. Bovendien worden de nieuwe Kinderboerderij en de midgetgolfbaan in gebruik genomen.
Om 14.00 uur verricht wethouder Oomen, samen met de vice-voorzitter van de Kinderboerderij, de heer W. Verhoeven en de directeur Amarant regio Breda, de heer W.C.J. Aarts de officiële openingshandeling. De Midgetgolfbaan is het resultaat van het project Samenwerken aan Leefbaarheid.

Feestelijke opening
Park Hoge Vucht, een park van en voor de bewoners van de wijk Hoge Vucht, is klaar. De afronding van de werkzaamheden wordt zaterdag 6 oktober gevierd met tal van activiteiten voor de bewoners. Zo staan er op de promenade en het terrein van de Kinderboerderij verschillende kraampjes met onder andere informatie over de Vuchtpolder, de Limousinkoeien, Amarant, over bloemschikken en tuinieren. Er is een wedstrijd met cavias, een imker vertelt iets over zijn werk en de kinderen kunnen geschminkt worden. In een huifkar kan een rit gemaakt worden door een gedeelte van het park. De middag wordt muzikaal opgeluisterd door de band van Amarant.

In het kader van Werelddierendag zijn er s morgens verschillende activiteiten in het Winkelcentrum. De Kinderboerderij heeft op het plein een kraam ingericht waar kinderen kunnen worden geschminkt en kunnen meedoen aan de teken- en ballonnenwedstrijd. Rond 14.30 uur vertrekt een muziekkapel met daarachter een stoet kinderen vanaf het winkelcentrum naar het park Hoge Vucht.

Park en Kinderboerderij
Het park Hoge Vucht bestaat uit een Kinderboerderij met midgetgolfbaan, een wandelpromenade en een koeienweide. De koeienweide wordt begraasd door runderen van het ras Limousin. Deze Limousinkoeien leven zomer en winter buiten en eten het beschikbare gras op. Op deze manier wordt door minder inspanning de ecologische groenstructuur op peil gehouden.

De Kinderboerderij bestaat uit dierenweiden met schapen, geiten, Chinese hangbuikzwijnen, kippen en dergelijke. De moestuin met boomgaard is bedoeld als educatieve tuin voor de bewoners van de Hoge Vucht. De tuin wordt onderhouden door bewoners van De Hoeksteen (onderdeel van de stichting Amarant).

Voorgeschiedenis
Het park Hoge Vucht is in de jaren 70 aangelegd als een park met recreatieve voorzieningen ten behoeve van de wijk Hoge Vucht. Naast een grote speelplek bevatte het park vele siergewassen en een rosarium. Eind jaren 80 is door het gemeentebestuur besloten een terughoudend beleid te voeren met betrekking tot het beheer van het park. De inrichting van het park is hier niet op aangepast.

In 1996 is onder de bewoners een enquête gehouden waarin hen gevraagd is hun wensen als bewoners en gebruikers van het park aan te geven. Deze wensen moesten samenvallen met het voornemen van de gemeente om een zo groot mogelijk resultaat te behalen met zo weinig mogelijk middelen. De uitslag van de enquête leverde de behoefte op aan een natuurlijk park met een gazon, met goede wandelpaden en voldoende zitbanken en een dierenweide of kinderboerderij. Het nieuwe park voldoet aan al deze behoeften.

Breda, 4 oktober 2001