---
| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Kort geding tegen Ned. staat; militair optreden onrechtmatig

6 oktober 2001

De Vereniging van Juristen voor de Vrede en de politieke partij De Groenen hebben besloten om de Staat te dagvaarden in kort geding.

Dit omdat ieder militair optreden tegen personen, objecten of terreinen die zich bevinden op het grondgebied van een andere soevereine staat die voor dat militair optreden geen toestemming heeft verleend, binnen het kader van het volkenrecht onrechtmatig is indien er geen sprake is van zelfverdediging of indien de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daartoe niet heeft besloten. De Staat dreigt thans mee te doen aan het militair ingrijpen van de VS naar aanleiding van de terroristische aanslagen van 11 september. Er is in deze situatie geen sprake van zelfverdediging, terwijl evenmin de Veiligheidsraad heeft besloten tot het gebruik van militair geweld.

Indien in deze situatie Nederland zou meewerken aan het militair ingrijpen van de VS, zou Nederland zich schuldig maken aan (medeplichtigheid aan) agressie. Dit is het meest zware misdrijf in het volkenrecht.

Met vriendelijke groet,
Meindert Stelling
Voorzitter van de VJV