Politiebericht Flevoland: gehele regio 6-10-2001 Dagelijkse persberichten, deel I
Stafdienst Communicatie, Saskia van Bruinessen, 06-51401952

Aanhoudingen
Schietpartij
LELYSTAD Vrijdagnacht kreeg de politie een melding van een schietpartij in de Kempenaar. Na getuigen gehoord te hebben en in de omgeving onderzoek gedaan te hebben, hield de politie een 36-jarige Lelystedeling in de Kempenaar aan. Volgens getuigen zouden twee broers (een 36-jarige en een 34-jarige) eerder die nacht ruzie gemaakt hebben. Een van de broers, de 36-jarige Lelystedeling, zou volgens de verklaringen naar de Kempenaar gegaan zijn. Daar zijn volgens een getuige een aantal schoten gelost. Een auto is daarbij geraakt en in beslag genomen. Volgens een andere getuige kreeg hij klappen met het vuurwapen (bij schrijven van dit bericht nog niet gevonden) van de verdachte. Hij liep daarbij hoofdletsel op. De politie onderzoekt deze zaak verder. Getuigen die iets gezien of gehoord hebben of die meer weten, worden verzocht contact op te nemen met de politie te Lelystad.

ALMERE De politie hield vrijdagochtend op de Oorweg een 22-jarige man uit Almere aan voor heling. Surveillerende agenten spraken die ochtend drie mannen bij een container en een auto op een parkeerplaats aan. De agenten zagen dat de auto volgepakt was met dozen met computerapparatuur. De 22-jarige bestuurder is aangehouden op verdenking van heling en voor nader verhoor meegenomen naar het bureau. De apparatuur en een vuurwapen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak verder.

ALMERE De politie trof vrijdagochtend een verwaardeloosde weedplantage aan op de Langshof. De plantage is ontruimd en de apparatuur en toebehoren zijn in beslag genomen en worden vernietigd. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

LELYSTAD De politie kreeg zaterdagochtend een melding van vernielingen bij de volkstuinen tussen de Beukenhof en de Horst. Dankzij een getuigeverklaringen hield de politie ter plaatse de twee verdachten aan. De 16-jarigen uit Lelystad zijn voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. Van de venielingen moet nog aangiften gedaan worden.

ALMERE Na een melding van een auto in een greppel op de Hogering, troffen agenten de auto van een 44-jarige man uit Weesp en de man aan in deze greppel. Omdat de agenten vermoedden dat de man alcohol gedronken had, hielden zij hem aan en namen hem voor een ademanalyse mee naar het politiebureau. Daar blies de man 630 ug/l. Zijn rijbewijs is ingevorderd en procesverbaal wordt opgemaakt. Hij is met een rijverbod van 7 uur naar huis gestuurd.

LELYSTAD Een buurtruzie aan de Ringdijk is vrijdagavond geescaleerd en twee mannen, een 54-jarige en een 37-jarige Lelystedeling, zijn aangehouden. Na de melding van een ruzie, bemiddelde de politie tussen de verschillende betrokkenen die al langer ruzie hadden. Toen de betrokkenen na bemiddeling hun eigen weg gingen, sprongen twee betrokkenen voor de auto van één van de buurtbewoners en uitten volgens getuigen bedreigingen. De twee zijn aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. De 37-jarige is na verhoor heengezonden (volgens verklaringen had hij niets gedaan). De 54-jarige is ingesloten op het bureau.

ALMERE De politie hield vrijdagnacht drie mannen (18, 19 en 16-jaar) uit Almere aan voor openlijke geweldpleging tegen goederen. De politie kreeg een melding dat een aantal jongens ramen van een woongebouw op de Parkwijklaan aan het vernielen waren. Ter plaatse zagen de agenten de drie jongens bij het gebouw en zagen dat zij wegrenden. Na een korte achtervolging hielden de agenten de drie verdachten in de omgeving aan. De verdachten zijn geboeid voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. Tiental ramen van het gebouw zijn vernield.

Controles
Snelheidscontroles
KRAGGENBURG Vrijdagmiddag en avond hield de politie een snelheidscontrole op de Zwartemeerweg en de Espelerweg.In totaal schreef de politie 10 bekeuringen voor te hard rijden uit. De hoogst gemeten snelheid op de Zwartemeerweg waar 80 km/u toegestaan is, was 109 km/u. Op de Espelerweg was dat 98 km/u (50 km/u toegestane maximum snelheid). Het is gevaarlijk om harder te rijden dan de maximum toegestane snelheid, zeker nu op de Espelerweg wegwerkzaamheden zijn.

Verlichtingscontrole
URK Vrijdagavond controleerde de politie fietsverlichting op Urk. Drie fietsers die geen lichten hadden of wiens licht het niet deed, kregen een boete.

Milieucontrole
LELYSTAD In samenwerking met de provincie Flevoland hield de politie vrijdag een milieucontrole op verschillende wegen in de regio. Aandacht ging onder andere uit naar het vervoer van afvalstoffen. In totaal zijn 20 vrachtwagens gecontroleerd. Daarvan kregen 9 bestuurders een waarschuwing voor het niet volledig invullen van begeleidende documenten.

Alcoholcontroles
EMMELOORD De politie voerde vrijdagnacht een alcoholcontrole uit in Emmeloord en op Urk. In totaal werden 268 bestuurders gecontroleerd. Daarvan hadden 42 alcohol genuttigd. Van deze 42 hadden 4 een te hoog alcoholpromillage. Een van deze vier was de 21-jarige Urker die op de Rotholm aangehouden werd. Op het politiebureau blies hij 575 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur. Tegen de bromfietser wordt proces-verbaal opgemaakt.

Horecacontrol
LELYSTAD Vrijdagavond en nacht hield de politie rond de horecagelegenheden toezicht. Alles verliep rustig. De agenten stuurden klanten die buiten met een glas stonden, weer naar binnen van een horecagelegenheid.

Easy-Rider
LELYSTAD In het kader van de Easy-Rider controles controleerde de politie vrijdag bromfietsen op verschillende wegen in de gemeente. In totaal zijn 17 bromfietsen gecontroleerd. De politie deelde 9 boetes uit waaronder 4 voor het rijden op het fietspad en 3 voor het rijden zonder helm.