Politiebericht Friesland: Friesland 6-10-2001
Politieberichten van 5/10 (13.00) t/m 6/10 (13.00)

Leeuwarden: diefstal met geweld
Vrijdag omstreeks 12.15 uur zagen beveiligingsmedewerkers van een winkel aan de Centrale dat een 34-jarige inwoner van Leeuwarden een minidisk, ter waarde van 366 gulden, uit het schap pakte, deze uit de verpakking haalde en onder zijn jas stak. De lege verpakking werd teruggezet. Nadat de man bij de kassa hierop werd aangesproken haalde hij uit zijn binnenzak een busje traangas en dreigde het personeel daarmee. Uiteindelijk kon de man buiten de winkel worden overmeesterd en worden overgedragen aan de politie. Het traangas is niet gebruikt en de minidisk is in de winkel achtergebleven.

Drachten; diefstal beurs
Vrijdag omstreeks 12.50 uur was een 68-jarige inwoonster van Drachten aan het winkelen in een winkel aan het Raadhuisplein. Bij de kassa ontdekte zij dat haar portemonnee was gestolen, waarschijnlijk door twee mannen en een vrouw. De vrouw is naar de bank gegaan om haar pas te blokkeren, maar daar bleek dat in die korte tijd reeds circa 2000 gulden van haar rekening was afgehaald. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Ureterp: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 13.00 uur fietste een 54-jarige inwoonster van Ureterp over de Skoalleleane. Uit de richting Frieschepalen kwam een 33-jarige automobiliste uit Drachten. Bij de kruising Skoalleleane De Feart stak de fietsster de Feart over. De automobiliste, die net een busje passeerde, zag de fietsster voor haar opduiken en trachtte door hard te remmen een aanrijding te voorkomen. Met de rechtervoorzijde werd echter het achterwiel van de fiets geraakt. De fietsster sloeg tegen het raam van de auto. De inwoonster van Ureterp is, met onbekend letsel, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto is afgesleept.

Leeuwarden: inbraak auto
Vrijdagmiddag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd in de Roekstraat. De ruit van het rechter voorportier werd vernield. In een het dashboard bevestigde radio-cdspeler werd ontvreemd. Aangifte is gedaan door een 23-jarige inwoner van Stiens.

Kornwerderzand/Witmarsum: te snel, driemaal rijbewijs ingevorderd Vrijdag omstreeks 15.15 uur reed een 43-jarige automobilist uit Oldeberkoop over de Rijksweg A7 Z bij Kornwerderzand. Ter plaatse is 70 km per uur toegestaan. Door de lasergun werd een snelheid gemeten van 127 km per uur. Hierop is de bestuurder aan de kant van de weg gezet en is zijn rijbewijs ingevorderd, omdat hij meer dan 50 km per uur te snel reed. Per taxi heeft de verdachte zijn weg vervolgd. Twintig minuten eerder werd, op dezelfde locatie, 124 km per uur geconstateerd, gereden door een 21-jarige automobilist uit Schagen. Ook van hem is het rijbewijs ingevorderd. Omstreeks 14.40 uur werd gecontroleerd op snelheid op de Rijksweg A7 bij Witmarsum. Ter plaatse is 120 km per uur toegestaan. Een 45-jarige automobilist uit Sint Nicolaasga passeerde met een snelheid van 175 km per uur de lasergun. Ook van hem is het rijbewijs ingevorderd.

Oosterwolde: mishandeling
Vrijdag omstreeks 18.50 uur liep een 23-jarige inwoner uit Oosterwolde, met zijn hond, op t Oost/Poorthof. Bij het oversteken wordt zijn hond bijna aangereden door een passerende auto. De auto remt, staat nagenoeg stil en rijdt weer op. De inwoner van Oosterwolde, die ondertussen overstak, belandt op de motorkap van de auto. De bestuurder stapt uit, begint te schelden en slaat en schopt het slachtoffer. Hierna stapt de man weer in zijn auto en rijdt weg. De inwoner van Oosterwolde heeft aangifte gedaan, de politie heeft de zaak in onderzoek.

Drachten: hennepplantage opgerold
Vrijdagavond heeft de politie een hennepkwekerij opgerold aan de Dorsvloer. In totaal werden 536 planten in beslag genomen. Dit betreft 115 jonge planten van circa 34 cm en 421 bijna oogstrijpe planten van 55 cm. De planten stonden in twee kamers op de tweede etage. Alle planten en de bijbehorende attributen lampen, voeding, transformatoren zijn afgevoerd en vernietigd door de gemeente, met behulp van een aantal stadswachten. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Een 46-jarige inwoner van Drachten is ter plaatse aangehouden en in verzekering gesteld.

Kollumerzwaag: poging inbraak kerk
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in de Nederlands Hervormde kerk aan de Foarwei. Men is binnengekomen via een raampje in het dak. Alle ruimtes zijn doorzocht. Voor zover bekend is niets weggenomen. Aangifte is gedaan door een 60-jarige inwoner van Kollumerzwaag.

Beetgumermolen: dodelijk ongeluk
Vrijdag omstreeks 16.20 uur reed een 21-jarige inwoner van Siegerswoude op een tractor met aanhanger over de Van Aismawei. Hij kwam uit de richting Marssum en sloeg linksaf. Vanuit de tegengestelde richting kwam een motorrijder, de 34-jarige P. Hulzebos, woonachtig in Beetgumermolen. De motorrijder kwam in botsing met de wielen van de tractor. Een huisarts was snel ter plaatse. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het MCL-zuid, waar de heer Hulzebos korte tijd na aankomst is overleden. De weg is ongeveer een uur afgesloten geweest. Het Bureau Ongevalanalyse en Voertuigtechniek van de politie Friesland heeft een onderzoek ingesteld.

Marssum: capriolen door gsm
Vrijdag omstreeks 15.20 uur reed een 26-jarige automobilist uit Boskoop in zijn bestelwagen over de Rijksweg A31 bij Marssum in de richting van Leeuwarden. Hij reed op de linkerweghelft, omdat hij net een auto had ingehaald. Ter hoogte van hectometerpaal 34.0 ging zijn gsm. Deze lag tussen zijn benen. Hij pakte met zijn rechterhand de gsm. Op dat moment kwam zijn auto met het linkervoorwiel naast de rijbaan. Hierop liet hij zijn gsm vallen en stuurde weer naar rechts. Hierdoor raakte hij in een slip. Hij ging een of verschillende keren in het rond en kwam ter hoogte van hm-paal 34.2 in de berm tot stilstand. De auto had lichte schade en is afgevoerd. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Bolsward: aanrijding met drank op
Vrijdag omstreeks 21.10 uur rijdt een 39-jarige automobiliste uit Sneek over de Westergoawei. Ze reed verkeerd en wilde draaien. Ze ontstak haar alarmverlichting en ging rechts rijden. Toen ze dacht dat ze veilig kon keren stuurde ze haar auto naar links. Daar werd ze in de flank aangereden door een 39-jarige automobilist uit Oudega (W.). De inwoonster van Sneek bleek te hebben gedronken. Op het bureau in Sneek blies zij 705 ug/l, hetgeen haar een rijverbod opleverde van 8 uur. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Vrijdag omstreeks 21.00 uur werd ingebroken in een schuurtje aan de Carel van Manderstraat. De verdachte, die een frituurpan had ontvreemd, werd overlopen. De frituurpan werd even later, met bloed, aangetroffen. Aangifte is gedaan door een 78-jarige inwoner van Leeuwarden. Aan de hand van het signalement kon de verdachte even later worden aangehouden in het MCL-zuid. De man bleek twee verbrijzelde vingers te hebben. Bij zijn aanhouding probeerde hij een politieman te slaan en te schoppen. Nadat de verdachte tot rust was gekomen, liet hij zich behandelen door een arts, waarna hij ter observatie is opgenomen in afwachting van een operatie.

Langelille: aanrijding met drank op
Vrijdag omstreeks 23.25 uur reed een 62-jarige automobilist uit Oudehaske over de Lemsterweg. Waarschijnlijk reed de automobilist iets te veel op de linkerweghelft. Hierbij werd een aanhanger geraakt, die achter de auto zat van een 38-jarige automobilist uit Hagen (D.). Naar de exacte oorzaak van de aanrijding wordt onderzoek gedaan door het Bureau Ongevalanalyse en Voertuigtechniek van de politie Friesland. De man uit Oudehaske bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur.

Zwaagwesteinde: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.20 uur werd een 20-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde gecontroleerd op de Verlengde Stationsstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 495 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Drachten: doorrijden na ongeval met drank op
Zaterdag omstreeks 00.15 uur zat een 22-jarige inwoner van Drachten in zijn auto aan de Noordkade. Daar werd tegen zijn auto aangereden door een 38-jarige automobilist uit Veenwouden, die er na de aanrijding vandoor ging. Omstreeks 01.10 uur werd de auto van de Veenwoudster aangetroffen op de Folgeralaan, waar ter hoogte van de rotonde bij de Waterlelie de auto rechtdoor de rotonde was opgereden. Hierbij sneuvelde een verkeersbord. De man is hierop aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ondanks dat hij verschillende keren werd gevorderd mee te werken aan blaasproef, weigerde hij dit. Hierop is de verdachte ingesloten. Tevens kreeg hij een rijverbod van 14 uur. De auto is in beslag genomen. Verder bleek de verdachte te rijden tijdens het ontzeggen van de rijbevoegdheid.

Veenwouden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.30 uur werd een 31-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde gecontroleerd op de Achterweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 265 ug/l. Wegens recidive is zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.35 uur werd een 26-jarige automobilist uit Workum gecontroleerd op het Kaatsland. De man viel op door zijn slingerend rijgedrag. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 300 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Joure: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.40 uur werd een 44-jarige automobilist uit Uitwellingerga gecontroleerd op de Rijksweg A7 bij Joure. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 300 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Tzummarum: mishandeling
Zaterdag omstreeks 01.45 uur is een 40-jarige inwoner van Gaast aangehouden in de Cecilia Benninghastraat. De man had een 35-jarige inwoonster van Tzummarum omver geduwd, die daardoor letsel aan haar rechterbeen opliep. Een 50-jarige inwoner van Tzummarum trachtte tussenbeide te komen. Hij kreeg van de inwoner van Gaast een klap in zijn gezicht. De Tzummarumer heeft aangifte gedaan van mishandeling, bedreiging, vernieling en huisvredebreuk. Ter bescherming heeft de Tzummarummer de Gaaster een klap met een bezem gegeven, die daarop gewond raakte. De aanleiding van het incident moet worden gezocht in de relationele sfeer.

Sneek: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.55 uur werd een 26-jarige automobilist uit Bolsward gecontroleerd op de Harste. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 510 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: mishandeling
Via de horecatelefoon kreeg de politie een melding van een mishandeling voor een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Ter plaatse bleek dat een 28-jarige inwoner van Franeker een paar treden van een trap was gevallen. Hierdoor kwam hij in aanraking met een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, die voor hem liep. Hierop ontstond een woordenwisseling. Hierop deelde de inwoner van Franeker een kopstoot uit. De inwoner van Franeker is aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: mishandeling
Zaterdag omstreeks 06.00 uur kreeg de politie een melding dat in de Insulinestraat een man met een honkbalknuppel rondliep. Ter plaatse bleek dat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn woning was mishandeld. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De man met de honkbalknuppel is niet meer aangetroffen, ondanks dat de politie met enkele eenheden de buurt heeft afgezocht.

Terwispel: brand woning
Zaterdag omstreeks 06.30 uur vond een gasontploffing plaats in de keuken van een woning aan de Spaltenbrege. De ontploffing werd gevolgd door een korte brand. De bewoners, een vrouw van 79 en een man van 85, waren wakker geworden van een harde knal. Toen de man in de keuken kwam liep hij brandwonden op aan zijn handen. Wel wist hij nog de gaskraan af te sluiten. Er is vermoedelijk gas ontsnapt uit een gaslek in of nabij het gasstel in de keuken. De woning liep zware schade op. De brandweer heeft de brand geblust.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272