ECN


Open Dag ECN toont auto en huis van de toekomst

--> -->

Open Dag bij ECN in Petten; Energieonderzoekscentrum toont auto en huis van de toekomst Petten, 27 september 2001

Op zaterdag 6 oktober houdt ECN in Petten van 10 tot 16 uur de jaarlijkse Open Dag. Naast ECN openen ook de drie andere bedrijven op het duinenterrein hun poorten voor het publiek. De jaarlijkse Open Dag is onderdeel van de grootste publieksmanifestatie van Nederland: de Wetenschap & Techniek Week, die plaatsvindt van 6 tot en met 12 oktober.

Tijdens de Open Dag bij ECN is een replica te zien van de Nuna, Nederlands eerste raceauto op zonne-energie. Met deze auto, waaraan ECN een bijdrage heeft geleverd, neemt Nederland op initiatief van het Alpha Centauri Team voor het eerst deel aan The World Solar Challenge. Deze race, die voor de 6e keer plaats zal vinden, wordt gehouden in Australië en start op 18 november aanstaande.

Bezoekers krijgen informatie over zonne-energie, windenergie, biomassa, schoon fossiele energie, waterstof, milieuanalyse en energiebeleid. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in een viertal testwoningen, waar slimme combinaties van efficiënt gebruik, opwekking en opslag van energie in een reële omgeving worden beproefd. Er worden lezingen gehouden over diverse onderzoeksprojecten en in laboratoria zijn testopstellingen te bezichtigen. Ook is er een superzuinige Toyota hybride auto te bewonderen. Voor de kinderen is er een pretlab, waar ze onder begeleiding kunnen kennismaken met de wereld van wetenschap en techniek. Daarnaast is er twee keer een ballonnenwedstrijd.

Bij de Nuclear Research en consultancy Group (NRG) kunnen bezoekers, van 16 jaar en ouder en in het bezit van een EU legitimatie, de Hoge Flux Reactor van binnen bekijken en geïnformeerd worden over de nucleaire activiteiten.

Bij het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) dat onlangs is omgedoopt in "Institute for Energy" wordt informatie gegeven over veilige en duurzame energievoorziening in Europees verband.

Mallinkrodt Medical, producent van nucleaire geneesmiddelen, informeert belangstellenden over de behandeling van patiënten met radioactieve medicijnen.