Gemeente Helmond


27 september 2001
stadsfestijn op 6 en 7 oktober

Op 6 en 7 oktober worden de inwoners van Helmond en omstreken getrakteerd op een waar stadsfestijn. Reden is de afronding dit jaar van het totale Boscotondoproject. Een project, dat Helmond definitief op de kaart heeft gezet en waar de stad en haar burgers terecht echt trots op zijn.

Zaterdagavond
De zaterdagavond belooft onvergetelijk te worden. Er is openluchtconcert van het symfonieorkest van onze Poolse zusterstad, Zielona Gora. Het concert vindt plaats op een enorm podium tussen Boscotondo en de Zuid-Willemsvaart. Een Helmondse variant op het bekende Prinsengrachtconcert.
Maar er is meer die avond, zoals twee keer een bijzonder optreden van Europas grootste show op de hoge draad. En hoogtepunt van de avond is een beeld - en geluidspektakel waarbij de architectuur centraal zal staan.
En natuurlijk is er de nodige horeca om de feestvreugde nog verder te doen toenemen.

Het programma van uur tot uur
In grote lijnen ziet er het programma voor zaterdagavond als volgt uit:
Van 19.30 uur tot 20.30 uur vindt een eerste optreden plaats van de Geschwister Weisheit, een ensemble uit Duitsland dat adembenemende toeren uithaalt op het slappe koord op grote hoogte. Een flitsende show voor jong en oud.
Van 20.30 uur tot 21.30 uur is het de beurt aan het symfonieorkest uit Zielona Gora, dat een afwisselend programma brengt onder de naam "van klassiek tot pop". En dat vanaf een immens podium naast de stadswinkel.
Van 21.30 uur tot ongeveer 22.30 uur beleven we het hoogtepunt van de avond: een speciaal voor deze gelegenheid geschreven geluid- en lichtspektakel onder de naam Symfonie der Stenen. De architectuur van het oude Helmond (het Kasteel) zowel als die van het nieuwe Helmond (Boscotondo) zullen daarbij op een fantastische manier letterlijk voor het voetlicht gebracht worden in combinatie met geluid in alle mogelijke varianten.
De avond wordt om ongeveer 22.30 uur afgesloten met een tweede optreden van de hoge draadartiesten, maar dan nog spectaculairder vanwege het gebruik van lichteffecten.
Het geheel vindt plaats in de Kasteeltuin en op de Kanaaldijk ter hoogte van Boscotondo.
Het licht- en geluidsspektakel is op meerdere plaatsen op het terrein, waardoor men absoluut ogen en oren te kort zal komen.

Zondagmiddag: Striepke Veur presenteert!
Op zondagmiddag staat het podium ter beschikking van Helmondse verenigingen en instellingen, die een demonstratie van hun (muzikale) kunnen zullen geven. De presentatie is in handen van Striepke Veur. De Helmondse optredens worden voorafgegaan en gevolgd door opnieuw optredens van de hoge draadshow. De hogedraadartiesten beginnen om ongeveer 11.00 uur.
Voor u zullen op zondagmiddag na het optreden van de Geschwister Weisheit achtereenvolgens optreden:
Helmonds Mannenkoor
Dance Masters Reniers
En Naw Wai
Turnvereniging Avanti Helmond
Slavisch Koor
Twirl Vereniging Young Sensation
Dansgarde De Barrier
Gemengde Zangvereniging Vivacie
Dance Stuido Geleijns
Salero de Cadiz
Some New Gossip
Sportclub Baru Pencak Silat
Camiel de Klak
Sportschool Toga Rashi
Mannenkoor Lambardi
Ook aan de kinderen is gedacht. Clown Charelly deelt 2000 feestelijke ballonnen uit. Voor de kleintjes komen er een mini-zweefmolen en een mini-babysport.
Een programma dat voor ieder wat wils biedt.
Maar er is meer op de zondagmiddag. Heel veel inwoners van Helmond en omgeving hebben nog niet de kans gehad om het Boscotondocomplex van binnen te bekijken. Die gelegenheid is er volop op zondag. Zo zetten de Stadswinkel, de nieuwe Raadzaal en de Boscotondohal de deuren wagenwijd open voor belangstellenden, die deze wonderen van architectuur eens goed willen bekijken.
En bovendien zijn op deze zondag ook de Helmondse winkels in het centrum open en vindt in de Veestraat de finale standwerkerconcoursen plaats.

Op zondagavond is er een tweede optreden van het symfonieorkest van Zielona Gora in de Mariakerk aan de Wilhelminalaan. Voor de kenners een absolute aanrader. Het concert duurt van 16.00 uur tot ca. 17.15 uur. De toegang is gratis. Op het programma staan dan werken van M. Vermeulen, van Frédéric en Tsaikowski.

Wegafsluitingen
Uiteraard betekent een dergelijk spektakel veel opbouwen en afbreken, wat noodgedwongen wegafsluitigen tot gevolg heeft. Zo wordt de Kanaaldijk tussen Eikendreef en Havenbrug afgesloten van vrijdagochtend 6.00 uur tot maandagochtend 6.00 uur. Ook een deel van de Kasteellaan en de parkeerplaats tegenover het Kasteel worden in die tijd afgesloten.
De Traverse gaat op zaterdagavond dicht. En wel tussen 19.00 uur en 23.00 uur. De Traverse levert dan een fantastische natuurlijke tribune om het spektakel goed te kunnen volgen.

Kortom: iedereen wordt aangeraden het weekeinde van 6 en 7 oktober nu alvast op kalender of in agenda te noteren. Boscotondo is een feit en iedereen zal het weten!