Persbericht Wageningen UR
26 september 2001, nr. 059
Kijkje in de Wageningse `voedingskeuken' op de wetenschapsdag
Publieksdag met thema 'Voeding' in het Rikilt
Op zaterdagmiddag 6 oktober van 12.00-17.00 uur organiseert Wageningen Universiteit en Researchcentrum in het kader van de nationale Wetenschap en Techniekweek de Wetenschapsdag. Deze publieksdag vindt plaats op het Rijks-Kwaliteitsinstituut voor land- en tuinbouwproducten 'RIKILT', gebouw 123 op Centrum 'De Born' in Wageningen. Dit is dé gelegenheid om een kijkje te nemen in de voedingskeuken van Wageningen UR. De Wetenschapsdag is gratis toegankelijk en elke bezoeker ontvangt een kleine verrassing. Als bijzondere attractie demonstreert KPN voor het gebouw een auto met meerdere breedband internetverbindingen (Mxstream), waardoor bezoekers een `proefritje' kunnen maken op dit supersnelle internet.
Kauwapparaat en Pretlab
De jaarlijks terugkerende Wetenschapsdag is bestemd voor een breed publiek van jong
tot oud en draagt dit jaar het thema: 'Voeding'. Op deze dag kunt u als bezoeker een
kijkje nemen in het laboratorium van RIKILT waar onderzoek wordt gedaan naar
voedselkwaliteit en voedselveiligheid. Medewerkers van Wageningen UR hebben op deze
dag de kans om bezoekers een goed beeld te geven van alle aspecten die met voeding te
maken hebben. Zo wordt een in Wageningen ontwikkeld kauwapparaat gepresenteerd, dat
een belangrijk gedeelte van de menselijke spijsvertering na bootst. Naast
onderzoeksdemonstraties zijn er wetenschapsfilms en lezingen over consumentengedrag
en het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen voor ons voedsel. Jongeren
Milieu Aktief verzorgt een discussieprogramma over genetische modificatie (`Het
gesprek van de eeuw') en onderzoekers van Wageningen Universiteit inventariseren
consumentenwensen via de creatieve `collage'-methode. Voor het welbekende Pretlab
voor kinderen vanaf 6 jaar is een speciale ruimte ingericht.
In de grote zaal van het 'RIKILT' worden een viertal lezingen gehouden door vier wetenschappers van Wageningen UR:
-13.00 uur: Dr. Rijkelt Beumer (Levensmiddelenhygiene en -microbiologie, WU) vertelt
hoe besmetting van voedsel met micro-organismen kan worden voorkomen, vanaf de
oorsprong tot op het bord van de consument.
-14.00 uur: Dr. Noelle Aarts (Communicatie- en Innovatiestudies, WU) met 'Eten, maar
niet willen weten'. Veehouders en consumenten over de omgang met dieren in de
intensieve veehouderij.
-15.00 uur: Ir. Marjolein van der Spiegel (Productontwerpen en kwaliteitskunde/
RIKILT) geeft een presentatie over voedselveiligheid in de bakkerijsector.
-16.00 uur: Ir. Esther Kok (RIKILT) gaat in op de voor- en nadelen van het genetisch
modificeren van voedingsmiddelen.
Onderzoekspresentaties
'Waarom wordt brood bruin als je het bakt?', 'Is het wel zo eenvoudig om heldere
appelsap te maken als het lijkt?'. 'Hoe kan achteraf de oorsprong van
landbouwproducten worden achterhaald?' en 'Kan ik zelf onderzoeken of mijn voedsel
veilig is?'; dit zijn slechts enkele vragen die in de onderzoekstands worden
beantwoord. Daarnaast kan iedereen samen met stichting Agromisa het patentenspel
spelen. Via dit alternatieve reuze-monopolyspel kan iedereen zelf ervaren met welke
scheve verhoudingen kleine boeren in het Zuiden te maken hebben en welke oplossingen
hiervoor te vinden zijn. Enthousiaste bezoekers worden uitgenodigd om kaarten te
lezen en vragen te stellen. Ook is het mogelijk van achter de microscoop diervoeding
beoordelen op kwaliteit en op de mogelijke aanwezigheid van besmet dierlijk meel.
Creatieve sessies/discussies
Om 13.00 en 15.00 uur kunt u met medewerkers van de leerstoelgroep Productontwerpen
en kwaliteitskunde (WU) deelnemen aan een creatieve sessie om nieuwe producten te
ontwerpen en te beoordelen.
Jongeren Milieu Actief organiseert om 14.00 en 16.00 uur de 'Talk of the Century'
over genetische modificatie. Deelnemers worden uitgedaagd om niet alleen over het
onderwerp na te denken, maar ook over de wijze van discussieren. Misverstanden kunnen
worden opgeruimd en men kan doordringen tot de kern van meningsverschillen.
Pretlab
Het Pretlab is een speciaal voor kinderen van 6-14 jaar ingerichte ruimte waar zij
onder begeleiding kunnen knutselen en proefjes doen. Zo kan er dit jaar zelf haargel
en tandpasta worden gemaakt. Voor de elektriciens in spé kan een Klankentapper in
elkaar worden gezet; een echt bespeelbaar mini-orgeltje.
Voor het eerst is er op de Wetenschapsdag ook een speciale hoek ingericht als
laboratorium waar kinderen zelf voedingsproeven kunnen doen. Ze kunnen hun favoriete
snack wetenschappelijk onderzoeken op de hoeveelheid vet, eiwit en koolhydraten. Voor
het pretlab wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Wetenschappelijke films
Op de Wetenschapsdag (6 oktober) worden non-stop wetenschappelijke documentaires
getoond over onder meer gouden rijst, voedselveiligheid en de reactie van planten op
insectenvraat.