Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 oktober 2001

Eten in de zee: open dagen bij het NIOO-CEMO

YERSEKE (Zld.) - Mosselen zijn erg geliefd onder smulpapen, maar wat eten ze eigenlijk zelf? En hoe redden ze zich in het snelstromende water? Dit zijn maar een paar van de vragen die aan bod komen op vrijdagavond 12 en zaterdagmiddag 13 oktober 2001 op de open dagen van het NIOO-CEMO (Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek - Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie) in Yerseke.

In heel Nederland is het van 6 tot en met 14 oktober Wetenschap & Techniek Week. Het thema is 'Voeding'. Bij het NIOO is dat opgevat als 'Eten in de zee'. De mens haalt veel eten uit de zee, maar wie eet wie in de zee? De dieren, maar ook de planten en de miljarden bacteriën moeten zich ergens mee voeden. Kom zelf ontdekken wat dat is!

Wat voorproefjes: 
Wat leeft er in de zeebodem? Hoe eet een plant? Kom aan boord van het onderzoeksschip! Kiezelwieren lijmen zich vast! Waarom was je je handen voor het eten? Schelpdieren 'onder stroom' Hoe zout is Oosterscheldewater? Zuidpool-onderzoek

De open dagen bestaan niet alleen uit demonstraties en een film, maar de bezoekers kunnen ook zelf proefjes doen. Voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar en ouder is er een 'speurtocht voor jonge onderzoekers'! Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat en voor iedereen ligt er een presentje klaar.

De buren van het Centrum voor Schelpdieronderzoek van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO-CSO) zetten hun deuren ook open voor bezoekers. Het thema is hier 'Schelpdieren als onuitputtelijke voedselbron voor mens en dier'.

Gegevens: 
NIOO-CEMO vrijdagavond 12 oktober 19.00-22.00 uur Korringaweg 7, 4401 NT Yerseke zaterdagmiddag 13 oktober 12.00-17.00 uur 0113-577300 voor alle leeftijden www.nioo.knaw.nl toegang is gratis rienks@nioo.knaw.nl

Het NIOO is het onderzoeksinstituut voor ecologie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het bestaat uit drie centra: voor ecologie van kust en zee, van het zoete water en van het land. Op het NIOO-Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie in Yerseke richten de onderzoekers zich op het leven in het zoute en het brakke water.