Gemeente Leiden

Plan nader toegelicht

Winkels en horeca moeten Aalmarkt aantrekkelijk maken

De gemeente Leiden heeft samen met projectontwikkelaar MAB een plan gemaakt om een vergeten gebied in het hart van de historische stad tot leven te brengen. Volgens dit plan moeten winkels en horeca mensen naar het gebied rondom de Rijn tussen V&D en Volkshuis lokken. Over het Aalmarktplan wordt nu een inspraakronde gehouden, waarna de gemeenteraad een besluit zal nemen.

BOUWEN EN WONEN - Al lange tijd zoekt de gemeente naar een manier om het gebied aan de Rijn bij de Aalmarkt op dezelfde manier te ontwikkelen als de gezellige Nieuwe Rijn en Botermarkt. Waarom willen ondernemers zich daar wel vestigen en niet aan de Aalmarkt? Rondom V&D is het nog erg druk, maar voorbij de Waag valt de stilte in. Er ontbreekt iets waardoor de vrije markt er niet wil investeren. Daarom gaat de gemeente samen met een projectontwikkelaar ervoor zorgen dat winkels zich er wel willen vestigen. Dat kost geld, maar de economische situatie van de binnenstad verbetert erdoor. En dat is in het belang van de hele stad.

Nieuwe steeg en pleintje
Het grootste probleem: de Aalmarkt ligt niet in een logische looproute. Daarom stelt het plan voor die route te maken. Via een nieuwe steeg tegenover C&A kan het publiek van de Haarlemmerstraat rechtstreeks naar de Stille Rijn lopen. Een voetgangersbrug brengt de mensen over de Rijn. Tegenover die brug, op de plaats van de vroegere Aalmarktschool, komt een populaire winkel. De historische panden aan de Aalmarkt worden verbouwd tot aantrekkelijke winkels. Verdiepingen zijn bestemd voor woningen.
Om mensen vanaf de Breestraat naar de Rijn te trekken, is de donkere Mandenmakerssteeg naast de apotheek veranderd in een licht pleintje aan de Breestraat. Dat ontstaat door de vroegere panden van Peek en Cloppenburg af te breken. Rondom dat pleintje komen winkels. Ook V&D, dat helemaal wordt gemoderniseerd, krijgt er een ingang aan. Dit pleintje zal als een vestibule werken, als een portaal naar de Aalmarkt.

Parkeergarage

Veel Leidenaren en mensen uit de regio klagen over de parkeersituatie in de binnenstad. Om daaraan tegemoet te komen en om meer klanten uit de regio aan te trekken is een ondergrondse parkeergarage in het plan opgenomen, onder het vroegere Hoogheemraadschap Rijnland. Niemand hoeft dan meer lang te zoeken naar een parkeerplekje op straat. De Aalmarkt kan helemaal autovrij worden gemaakt en de Stille Rijn grotendeels. De in- en uitgang van de parkeergarage komt aan de Boommarkt. Boven de garage is ruimte voor woningen en een nieuw postkantoor. Ook het poppodium LVC (nu in Breestraat 66 gevestigd) en het jongerencentrum 't Stathuys (nu in Breestraat 19) staan op deze plek ingetekend.

Waterplein
Het centrum van Leiden moet niet alleen goed bereikbaar zijn per auto, maar juist ook per fiets en openbaar vervoer. Er zullen daarom voldoende fietsenstallingen op straat komen. Verder wordt er gedacht aan een stalling onder het Stadhuisplein en in de kelder van V&D (zoals vroeger). De bereikbaarheid per openbaar vervoer zal nog beter worden als een regionale tram, of eigenlijk light rail, door de Breestraat gaat rijden, naar verwachting over een jaar of vijf. Al deze maatregelen moeten er voor zorgen dat het Leidse centrum nog plezieriger wordt om te verblijven. Voor Leidenaren en niet-Leidenaren. Een nu verlaten stukje stad zal veranderen in een levendig decor aan een waterplein. Met mooie winkels, horeca, terrassen en woningen.

Informatiekrant
In het Leids Nieuwsblad van dinsdag aanstaande zit een speciale informatiekrant over het Aalmarktproject. Op maandag 8 oktober vanaf 20.00 uur wordt het plan gepresenteerd in de Waag. Meer informatie is te vinden op www.aalmarkt.nl.

De Aalmarkt wordt straks een levendig waterplein met winkels en terrassen. Foto: dienst Bouwen en Wonen, gemeente Leiden.