Openbare Bibliotheek Oss

24 september 2001

CULTURELE COPRODUCTIES: Megense minderbroeder Loek Bosch over het leven in een klooster

Op maandag 8 oktober is Loek Bosch, minderbroeder in het klooster van de Franciscanen in Megen, te gast in Culturele CoProducties, een samenwerkingsverband tussen Libris Boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss. Hij vertelt over zijn eigen specifieke weg door het leven en zijn persoonlijke keuzes. De lezing vindt plaats in Zaal De Linck van Muzelinck, aanvang 20.00 uur. Deze lezing is het laatste deel uit een serie van drie onder de naam "Genoeg is genoeg". Toegangskaarten à 12,50 zijn te koop bij de bibliotheek en de boekhandel.

Genoeg is genoeg Veel Nederlanders valt het op. Journalisten pikken de signalen op en schrijven er over. Genoeg. Veel Nederlanders hebben teveel genoeg. Genoeg materiële zaken, genoeg inkomen, genoeg keuzemogelijkheden in hun vrije tijd. Genoeg van alles. Woorden die hierop wijzen zijn burn-out, RSI-arm, stress, druk druk druk, onthaasten, ontlezing, funshoppen, koopzondag, voice-mail, even een weekje er tussen uit, doorlopend bereikbaar zijn, koopziek enzovoorts. In de lezingen wordt men attent gemaakt op mogelijkheden om iets aan dat gevoel te doen, om op zeker moment een keuze te maken en sommige zaken wel of niet (meer) te doen.

Loek Bosch O.F.M. Loek Bosch (1944) is in 1964 ingetreden bij de minderbroeders-franciscanen, trad eind 68 uit, was een aantal jaren leraar op een MAVO en vervolgens werkzaam als pastoraal medewerker. Hij werd in 1977 tot priester gewijd en is in 1992 (her)ingetreden bij de minderbroeders. Sinds 1994 is hij gastenbroeder en begeleidt de bezoekers tijdens hun verblijf in het klooster in Megen. Zijn reis naar Opper-Volta en zijn voettochten naar Assisi (Italië), Santiago de Compostella (Spanje) en via Assisi naar Rome hebben uiteindelijk een omwenteling in zijn leven veroorzaakt. In de lezingenserie "Genoeg is genoeg" gaat minderbroeder Loek Bosch in op zijn zoektocht door het leven: de wortels van onrust en rust. Hij vraagt zich af: "Wat doe ik op deze aarde, wat is de zingeving van mijn bestaan en waar ben ik mee bezig. In deze tijd van hollen, rennen en gsm's worden essentiële vragen opzij gedrukt door de waan van alledag". Zijn kennismaking met Franciscus van Assisi en diens manier van omgang met de schepping, de mens en God leidde bij Loek Bosch tot een leven als gastenbroeder in Megen. Tijdens hun verblijf in het klooster worden de gasten rust en gespreksmogelijkheden aangeboden. De Megense broeders scheppen een oase voor mensen die op zoek zijn naar de zin van hun bestaan. Ontmoeting, stilte en bezinning zijn de sleutelwoorden. Bewust de tijd nemen om dingen te overdenken en even weg te zijn uit de hectische maatschappij. Toch vraagt ook Loek Bosch zich af of het leefritme van de minderbroeders genoeg tijd en ruimte oplevert. Hij formuleert het als volgt: "Leven: mezelf vinden, de ander vinden, de Ander vinden. Is er tijd? Heb ik tijd? Wat is dat dan?" De lezing door minderbroeder Loek Bosch vindt plaats op maandag 8 oktober om 20.00 uur in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, Raadhuislaan 18 te Oss. Toegangskaarten à 12,50 zijn verkrijgbaar bij Libris Boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss en op maandag 8 oktober vanaf 19.30 uur in Zaal de Linck. Passe-partout houders hebben gratis toegang.