Gemeente Dordrecht


Prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta verkennen Hollands oudste stad Dordrecht

Op maandag 8 oktober brengen Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en zijn verloofde Máxima Zorreguieta een bezoek aan de provincie Zuid-Holland. Het provinciale bezoek start in Hollands oudste stad Dordrecht. Om 10.15 uur wordt het paar in t Hof ontvangen door de Commissaris van de Koningin, de heer J. Franssen. Na een ontmoeting met leden van Gedeputeerde Staten, maakt het paar kennis met het college van burgemeester en wethouders.

Vanuit t Hof vertrekt het paar, vergezeld van de heer J. Franssen, burgemeester R.G.J. Bandell en de wethouders G.E.M. Bosdriesz en J. van der Loos, voor een wandeling naar de stadsvernieuwingswijk Bleijenhoek. Na een korte stop in het wijkgebouw t Praathuis, waar de Prins van Oranje en zijn verloofde een Nederlandse les voor buitenlanders bijwonen, vervolgt het paar de verkenningstocht per paardentram. Wijkmanager Jan Wind vertelt over de ontwikkelingen in de wijk.

De route loopt verder door de Mariënbornstraat, de Vrankenstraat, langs de Nieuwkerk de Bleijenhoek op. Dan via het Otto Dickeplein, langs de Merwekade en het Bolwerk naar de Groothoofdspoort. Hier stapt het paar uit en maakt een korte wandeling naar het Groothoofd. Vandaar gaat de tocht verder per rijtuig langs de Dordtse havens naar de Hooikade. Rond de klok van 11.30 uur vertrekt het prinselijk paar per Fast Ferry naar Kinderdijk.

Tijdens het bezoek aan Dordrecht treden verschillende bands op. Zo worden de Prins van Oranje en zijn verloofde op t Hof toegezongen door Belcantomuzikanten, geeft de Turkse volksdansgroep Bosporus verschillende opvoeringen weg op het Weeshuisplein en zingen de ruim 50 zangers van De Kleine Jantjes, op de onder stoom liggende Pieter Boele, enkele Nederlandse zeemansliederen en Engelse shanties. Het stoomschip De Pieter Boele ligt voor de Damiatebrug bij het Groothoofd afgemeerd.