Stichting Wakker Dier

Persbericht - 20.000 KUIKENS GERED 08 oktober 2001

Amsterdam, 8 oktober 2001; De Raad van State heeft de uitbreidingsvergunning voor een kippenbedrijf in de gemeente Voorst aan de Middendijk in Nijbroek vernietigd op verzoek van Stichting Wakker Dier en de Vereniging Milieu-offensief (VMO). De uitbreiding met 20.000 vleeskuikens mag nu niet doorgaan.
De Raad van State vernietigde de vergunning omdat de gemeente ten onrechte niet was ingegaan op de bezwaren van Wakker Dier en Milieu-offensief. De veehouder wilde 20.000 kippen meer gaan houden in de bestaande stallen waarin al 100.000 kippen zaten. Dit gaat dwars in tegen de wens vanuit de politiek om vleeskippen meer ruimte te geven. De kippen in de bio-industrie zitten nu op 16 tot 24 kippen per vierkante meter. Dit is ongeveer een A4-tje per kip. Daarnaast hebben de vleeskippen vaak nog diverse andere welzijnsproblemen zoals pootproblemen en borstblaren. Miljoenen kippen groeien jaarlijks vanwege de te snelle groei letterlijk dood.
Wakker Dier voert sinds anderhalf jaar een juridische campagne voor een betere bescherming van dieren in de bio-industrie. 30 Advocaten meldden zich vorig jaar aan om mee te helpen in de campagne tegen de bio-industrie. Eerder boekte Wakker Dier al diverse successen; veel vergunningen voor uitbreidingen van bio-industrie-bedrijven werden vernietigd. Vorige week nog vernietigde de Raad van State een uitbreidingsvergunning voor een legbatterij met 33.000 kippen. Daarnaast leidde een juridische procedure van Wakker Dier tot een strengere controle van de welzijnsregels voor varkens. Er lopen nog tientallen andere juridische procedures waarover diverse gemeenten en de Raad van State zich moeten buigen.

Stichting Wakker Dier en Vereniging Milieu-offensief maken regelmatig bezwaar tegen afgifte van vergunningen voor bio-industriebedrijven. Sinds 1992 is al meer dan 1000 keer bezwaar en beroep aangetekend. In meer dan 80% van de rechtszaken geeft de Raad van State de organisaties gelijk; de uitbreidingen van bio-industriebedrijven blijken door gemeenten vaak in strijd met de milieuwetgeving te worden verstrekt. Wakker Dier is verbijsterd dat gemeenten ondanks alle discussies over dierenwelzijn, zoveel vergunningen in strijd met milieu- en/of dierenwelzijnswetgeving uitgeven.


- einde persbericht