Ministerie van Defensie


---

Nieuwsberichten
---

NAVO E-3A AWACS

NAVO stuurt AWACS-toestellen naar Noord-Amerika

08-10-2001

Secretaris-generaal Lord Robertson van de NAVO heeft vanochtend in Brussel bekendgemaakt dat het bondgenootschap heeft besloten vijf AWACS-vliegtuigen naar de Verenigde Staten te zenden ter ondersteuning van de anti-terrorisme operaties. De toestellen behoren toe aan de NAVO Airborne Early Warning Force op de vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. Bij de eenheid in Geilenkirchen werken ook militairen van de Koninklijke Luchtmacht en Marine.

Door AWACS-vliegtuigen van de NAVO uit te zenden naar Noord-Amerika kunnen toestellen van hetzelfde type van de Amerikaanse luchtmacht worden vrijgemaakt voor operaties elders in de wereld. Lord Robertson deelde tijdens zijn persconferentie ook mee dat de NAVO ambassadeurs met instemming hebben kennis genomen van het Franse voornemen om twee AWACS-vliegtuigen van hun luchtmacht in te zetten voor operaties boven de Balkan. Door deze Franse inzet wordt het makkelijker de NAVO-toestellen naar Noord-Amerika uit te zenden.

De afkorting AWACS staat voor Airborne Warning and Control Station. Het gaat bij deze vliegtuigen om Boeing 707 toestellen voorzien van een op de romp van het toestel aangebrachte radar. Met deze radar kan ongeveer 400 kilometer ver worden 'gekeken.' De toestellen worden gebruikt voor de bewaking van het luchtruim en coördinatie van vliegactiviteiten. De NAVO beschikt over 17 dergelijke toestellen die worden aangeduid als E-3A. De Franse luchtmacht beschikt over 4 dergelijke toestellen (aangeduid als E-3F) en de Engelse luchtmacht over zeven als E-3D aangeduide toestellen.

* Klik hier voor de internetsite van de NAVO