Gemeente Gent

F i l m f e s t i v a l v o o r s e n i o r e n (14/09/2001)

Van 8 tot 18 oktober 2001 vindt in Gent opnieuw het Internationale Filmfestival van Vlaanderen - Gent plaats.

In navolging van de Yo-zone voor jongeren, richt het Filmfestival voor het eerst een Plus-parcours voor 55-plussers in. Dit initiatief beoogt de (her)ontdekking van het Filmfestival door de Gentse senioren. Het Plus-parcours wil zowel groepen als individuele senioren doorheen het grote aanbod loodsen. Zowel nieuwe films als retrospectieves en hommages zijn in dit parcours opgenomen. Vóór 18 uur genieten 55-plussers een korting van 50% op alle publieke festivalvertoningen. Vanaf 18 uur is er een reductie van 25%.

Voor twee films uit het Plus-parcours kan men ook kaarten in voorverkoop bekomen bij de Cel Senioren van de Dienst Welzijnszorg:


woensdag 10 oktober om 14.30 uur in Decascoop: documentaire "La Esterella - Immer Schijnen", gevolgd door een live optreden van La Esterella


maandag 15 oktober om 14.30 uur in Decascoop: film "Little Senegal"
"La Esterella - Immer Schijnen" (53 min.)

De documentaire "La Esterella, Immer Schijnen" vertelt het verhaal van het publieke leven van La Esterella. Een leven ten dienste van het lied; een verhaal over levenskracht.

La Esterella zong ooit in de grote theaters van Parijs, Stockholm, Amsterdam, Londen, Bratislava, Oslo, Praag, München,

Haar succesverhaal begint in 1941 en heeft de oorlog als decor. Kenmerkend is vooral haar stem, die een uitzonderlijk bereik heeft en waarmee ze het publiek verbaast: in één nummer klinkt haar stem diep als die van Zarah Leander om in het nummer daarna naar felle hoogtes op te klimmen. Ze wordt in Vlaanderen ontzettend populair. In 1961 stopt ze het zingen na het overlijden van haar man die ook haar manager was. In 1982 besluit ze, op aandringen van de media, tot een come-back. De come-back slaat in als een bom. Het is een emotioneel, geladen gebeuren. Vandaag zingt La Esterella nog steeds, ook al heeft één pianist vaak het orkest vervangen en bestaat het publiek uit bejaarden in een home, op het podium staat een trotse vrouw.

La Esterella, zangeres uit Antwerpen, is nu 82 jaar. Ze brengt enkele liederen uit het internationale repertoire van het populaire lied. Ze staat in het spotlicht als de diva die ze ooit was en eigenlijk nog steeds is. Ze staat daar met stijl.

"Little Senegal", Rachid Bouchareb, Frankrijk - Duitsland - Algerije - 2000 (98 min.)

Alloune, een 65-jarige weduwnaar, is altijd gids geweest in het Slavenmuseum in Gorée, Senegal. Nu vindt hij de tijd om op zoek te gaan naar zijn familie die destijds grotendeels als slaven naar Amerika zijn afgevoerd. Met de rust, de kalmte en de waardigheid van een echte Afrikaan ontdekt hij zijn familieleden, met al hun integratieproblemen in de States. Met zijn wijsheid poogt hij hun moeilijkheden op te lossen. Maar de Afrikaanse solidariteit staat haaks op het Amerikaanse individualisme. Hij zal noodgedwongen de Newyorkse stadsjungle toch weer ruilen voor zijn nederig dorpsbestaan. Gesterkt door de wijsheid dat de slavernij van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een ander soort verknechting: die van het ongebreidelde egoïsme. (Ronnie Pede in Film en Televisie)

Twee echte aanraders voor senioren!

Praktisch

Gratis folders met meer info over het Plus-parcours zijn te verkrijgen vanaf woensdag 27 september in de Stadswinkel, de Dienst Welzijnszorg, de stedelijke dienstencentra en de lokale dienstencentra van het OCMW.

Kaarten zijn te bekomen vanaf woensdag 19 september bij de Dienst Welzijnszorg.

Informatie

Dienst Welzijnszorg, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent,

tel. (09)266 76 34, e-mail JVDKWelzijnszorg@gent.be

Bevoegd

mevrouw Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken, Huisvesting en Emancipatie.