Bloemenveiling Holland


Boekettenbedrijf SJBS gaat bouwen op Greenparc Bleiswijk

Bleiswijk - Vrijdag 5 oktober jl. tekenden directieleden Paul en Yvonne van Gils van het Bleiswijkse boekettenbedrijf SJBS een contract met Bloemenveiling Holland voor de aankoop van 2.500 m2 grond op bedrijventerrein Greenparc Bleiswijk van veilcentrum Bleiswijk. SJBS realiseert daar een eigen bedrijfspand, dat naar verwachting volgend jaar maart in gebruik wordt genomen.

Voor Bloemenveiling Holland betekent de verkoop een nieuwe stap in de ontwikkeling van haar bedrijventerrein Greenparc Bleiswijk. Daar zijn momenteel diverse bedrijfspanden in aanbouw en er wordt met meerdere bedrijven gesproken over vestiging op dit terrein. Bovendien zal binnenkort de overdekte verbinding tussen de bedrijven op Greenparc en het veilingcomplex in gebruik worden genomen. Door de grote belangstelling wordt verwacht dat het 30 hectare grote bedrijvenpark binnen enkele jaren is volgebouwd.

Van Gils, die enige tijd geleden een eveneens Bleiswijkse boeketterie Sjoerd Boeketten overnam, heeft meer ruimte nodig om de gecombineerde bedrijven efficiënt te kunnen laten opereren. Momenteel maakt het bedrijf nog gebruik van twee afzonderlijke boxruimtes en een koelcel van de veiling. In plaats van een grotere box te gaan huren waagt hij nu de sprong naar een geheel eigen pand, wat helemaal aan de eigen wensen en de modernste eisen zal voldoen.

Weekbericht week 40 2001: Snijbloemen
Er werden vorige week ruim 60 miljoen stuks snijbloemen verkocht via veilcentrum Naaldwijk. De middenprijs kwam daarbij uit op 44 cent (-2 cent t.o.v. 2000). Vorige week verliep anders dan gewoonlijk, omdat woensdag in Duitsland een vrije dag was. Op deze dag vierde men de eenwording van het land. Dit had gevolgen voor de bloemenhandel. Op zon- en feestdagen mag men in Duitsland alleen rijden in vrachtwagens met een vergunning.

De eerste dagen van de week werd er door de handel voorzichtig ingekocht. Bij een achterblijvende aanvoer realiseerde een product als de geplozen Chrysant een middenprijs van 105 cent (+20 cent). De aanvoer bij tros Chrysant komt bijna uit op 13 miljoen stuks en neemt in vergelijking met vorig jaar 15% toe. Hierbij kwam de middenprijs uit op 39 cent (-11 cent t.o.v. 2000). Bij Freesia blijft de aanvoer nog steeds behoorlijk achter in vergelijking met vorig jaar. Hoewel de middenprijs vorige week een stuk beter is dan vorig jaar (enkelbloemig: 30 cent t.o.v. 21 cent en dubbelbloemig: 35 cent t.o.v. 23 cent), daalde deze toch flink in vergelijking met voorgaande weken. De middenprijs van Gerbera bleef gelijk. Mini's deden 23 cent bij een iets hogere aanvoer. Grootbloemige Gerbera deed gemiddeld 41 cent bij een iets lagere aanvoer.

De prijzen van Helianthus (zonnebloem) maakte een duikvlucht tot een middenprijs van 25 cent. Vorig jaar werd er nog twee kwartjes gegeven voor een zonnebloem. Het weer is van grote invloed op de kwaliteit en er is veel aanvoer vanuit de onbedekte teelt. Er was veel doordraai bij dit product en sommige partijen gingen voor extreem lage prijzen weg. Zonnebloemen uit de kas zijn kwalitatief een stuk beter omdat zij geen last hebben van wind en regen. De prijzen voor kas zonnebloemen variëren, maar liggen naar schatting rond 80 tot 90 cent. Tot slot nog de prijzen van lelie en roos: Lelie oriëntal (130 cent), Lelie longiflorum (71 cent), Lelie aziatische hybriden (67 cent), roos kleinbloemig (22 cent) en roos grootbloemig (50 cent). Bij de Lelies zijn de middenprijzen een stuk hoger dan vorig jaar. De middenprijs van grootbloemige en kleinbloemige rozen ligt ongeveer een dubbeltje lager dan vorig jaar..
Weekbericht week 40 2001: Planten

In week 40 werden er ruim 3,9 miljoen stuks planten verhandeld via de klokken van Bloemenveiling Holland. Dit was iets minder (0,7%) dan week 40 van het vorige jaar. De kamerplanten werden 6,5 % minder aangevoerd, maar noteerden een betere prijs (+6,4%). De tuinplanten werden ruim 10% meer aangevoerd en noteerden ook nog eens een hogere prijs (+11,9%). Hierdoor steeg de omzet bij de klokken met ruim 200.000 gulden voor de potplanten. De omzet via het bemiddelingsbureau steeg ook ten opzichte van vorig jaar met ruim 24%.

De bloeiende kamerplanten voor de klok daalden in aanvoer met 9,1%, terwijl de prijs steeg met 8,6%. Phalaenopsis werd goed betaald de afgelopen week (middenprijs Hfl 11,61). Van de Anthurium, Spathiphyllum en de potchrysanten werd er redelijk veel aangevoerd waardoor de middenprijzen iets daalden (Anthurium Hfl 5,55 : Spathiphyllum Hfl 1,95 en Dendranthema Hfl 1,31). Voor de groene kamerplanten is dit niet de beste tijd van het jaar; de grote orders zijn de deur en verder is er weinig vraag in de markt.

Alleen de bijzondere planten worden gewaardeerd aan de klok. De vraag naar de tuinplanten is de afgelopen week positief geweest, wat zich uitte in een stijging van de aanvoer met 10% en een stijging van de prijs met bijna 12%. De coniferen in potmaatje 9 werden goed betaald, zo ook de typische herfstproducten als Erica, Calluna, Gaultheria en Pernettya. Ook de najaarsviolen werden goed betaald. De zonneschijn van de afgelopen week stimuleerde de consument om zijn tuin herfstklaar te maken met de bloeiende producten van dit moment.