CMHF

Eindelijk onderhandelaarsakkoord cao Syntens

?We zijn blij dat we vandaag eindelijk kunnen tekenen,? zei CMHF-onderhandelaar Paul van Kruining toen hij het onderhandelingsakkoord met Syntens tekende op 4 oktober.

?Een cao die getuigt van een stukje ondernemersschap,? reageert Coen Geenen, plaatsvervangend algemeen directeur van Syntens, op het onderhandelingsakkoord tussen Syntens en de CMHF. Aan de ondertekening van de cao ging een zwaar onderhandelingstraject vooraf waarin de andere bonden afhaakten. Uiteindelijk heeft alleen de CMHF de nieuwe cao ondertekend.
De nieuwe cao kent een looptijd van twee jaar en gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2001. Het ondernemerschap zit in de loonsverhoging die gedeeltelijk afhankelijk is van de mate waarin de basissubsidie die Syntens ontvangt van het Ministerie van Economische Zaken wordt verhoogd op grond van de zogeheten loon-prijscompensatie. Een loonsverhoging met een vast percentage vindt plaats per 1 januari 2001 en 1 januari 2002. Dan worden de salarissen verhoogd met 2,5%. Per 1 oktober 2001 stijgen de salarissen met een op grond van de eerdergenoemde loon-prijscompensatie nog nader vast te stellen percentage, dat ligt tussen de 0,5 en 1,5%. Hetzelfde geldt voor een loonsverhoging per 1 juli 2002. Hier liggen de percentages tussen de 1 en 2%. Al deze salarisverhogingen zijn structureel. Indien de lonen verhoogd worden met de laagste van de genoemde percentages, vindt er bovendien een eenmalige uitkering van 0,5% plaats in december van het jaar waarin de lage verhoging plaatsvond.
Verder is afgesproken om per 1 januari 2002 een cafetariasysteem in te voeren, kan men op individuele basis na het 65ste jaar blijven werken en is er een uitgebreide verhuiskostenregeling overeengekomen. Ook zijn diverse cao-artikelen aangepast aan de komende Wet Arbeid en Zorg en aan wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek, dat voor Syntens als geprivatiseerde instelling rechtstreeks van toepassing is. Bovendien is een kwartaaloverleg ingesteld tussen werknemers en werkgever, waarin onder andere gesproken zal worden over preventie- en reïntegratiemaatregelen en over de eventuele invoering van een telewerkregeling en een verlofspaarregeling.

Loonmatiging
De cao-onderhandelingen bij Syntens zijn nogal roerig verlopen. In het voorjaar bleek dat het niet mogelijk was om tot een voor alle partijen aanvaardbaar onderhandelingsresultaat te komen. Informeel overleg van de CMHF met Syntens leidde vervolgens tot een beter bod van de werkgever. Hieruit volgde een principe-akkoord tussen CMHF en Syntens, waarin de andere bonden echter niet meegingen. De achterban van de CMHF keurde het principe-akkoord goed, waarop de andere bonden besloten om toch ook hun achterbannen te raadplegen. De afronding van de-ze ledenraadpleging werd echter steeds opnieuw uitge-steld.
De CMHF heeft nu dan toch ondertekend omdat ze - gezien de omstandigheden waarin Syntens verkeert - tevreden was met het akkoord en vermoedde dat verder uitstel wel eens zou kunnen leiden tot het openbreken van het akkoord door de werkgever. Het is namelijk niet denkbeeldig dat in het naderende najaarsoverleg een oproep wordt gedaan tot verregaande loonmatiging. Omdat de nawerking van de cao ? één jaar ? inmiddels bijna voorbij is, vond de CMHF het niet langer verantwoord om nog langer te wach-ten met de ondertekening. De andere bonden zijn uitgenodigd om zich alsnog bij het akkoord aan te sluiten.

Syntens
Syntens is het innovatienetwerk voor ondernemers, ondersteunt ondernemers in het midden- en kleinbedrijf via tal van projecten bij innovatie in de meest brede zin van het woord. Een deel van Syntens is een verzelfstandiging van het Ministerie van Economische Zaken; ook nu nog is dit ministerie de hoofdfinancier van het bedrijf.


---