Kröller-Müller Museum


Persbericht

september 2001

Aan de kunstredactie

Dankzij de Vereniging Rembrandt heeft het Kröller-Müller Museum 3 werken van Anselm Kiefer aangekocht

Het Kröller-Müller Museum heeft zijn collectie verrijkt met een twintig-tal werken van Anselm Kiefer uit de periode 1971 tot 1998. De aankoop van drie van deze werken is mogelijk gemaakt door een genereuze steun van de Vereniging Rembrandt.

De twintig werken van Kiefer - drie sculpturen, een schilderij, enkele werken op papier en collages van uiteenlopende materialen - zijn alle afkomstig uit de collectie Visser. Vanaf het begin van de jaren zeventig groeide er een relatie met het verzamelende deel van de familie Visser. De meer dan 400 werken (internationale avant-garde kunst) die in een continu proces van kleinere en omvangrijkere aankopen en schenkingen werden verworven, vormen ondertussen een organisch geheel met de eigen verzameling van het museum.

De bovengenoemde groep werken van Anselm Kiefer is de laatste belangrijke overeenkomst die het Kröller-Müller met de Vissers heeft gesloten. Tezamen met de 11 reeds eerder uit hun collectie aangekochte werken bezit het museum thans 31 Kiefers.

De Vereniging Rembrandt verbond haar bijdrage aan de werken: het schilderij Dein aschenes Haar Sulamith (1981), de sculptuur Ohne Titel (1991), een vitrine met daarin van lood een oude filmprojector, en de gouache Ludwig II von Bayern (1974). Met deze steun onderstreept de Vereniging Rembrandt dat zij bij haar streven om het openbaar kunstbezit met kwalitatief hoogwaardige werken te versterken, een breed terrein bestrijkt. Met bijdragen voor aankopen van hedendaagse kunst van de meest uiteenlopende aard alsmede kunstnijverheid en kunst uit andere culturen wordt de diversiteit van het museumbezit in het gehele land gestimuleerd.

Het is niet voor het eerst dat de Vereniging Rembrandt het museum steunt in zijn aankopen.

Al eerder in 1987 en 1995 werd er substantiële bijdrage gegeven om grote transacties uit de Vissercollectie te realiseren. Daarbij werden de gelden steeds aan specifieke werken toegekend; in 1987 bijvoorbeeld aan een serie van 5 monumentale doeken (1966) van Ellsworth Kelly en in 1995 aan Concetto Spaziale (1961) van Lucio Fontana. Naast de genoemde transacties werden ook de aankopen van Pino Pascali (1991), Louise Bourgeois (1992) en Constantin Brancusi (1995) ondersteund.

Werk van Kiefer is ook verzameld door enkele andere musea in Nederland: met name het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Abbe Museum Eindhoven, het Museum Boymans van Beuningen Rotterdam en het Groninger Museum. Vooral de eerste drie musea hebben belangrijke werken die echter in schaal, in thematiek en deels in stijl en vorm sterk afwijken van het ensemble van het Kröller-Müller. Het belang van Kiefers werk voor de kunst van de afgelopen jaren, en zijn onverflauwde scheppende kracht vormen voor het
Kröller-Müller Museum de legitimatie om het in zijn context een hoofdrol te laten spelen.

De drie door de Vereniging Rembrandt gesubsidieerde werken zijn thans in het KMM te zien. Ze maken deel uit van de tentoonstelling 'Passie voor avant-garde - de collectie Visser deel van het Kröller-Müller Museum'.

De tentoonstelling loopt van 29 september tot 4 november.


---

Informatie Kröller-Müller Museum: Sylvia Gentenaar T: 0318 596152 F: 0318 591515 email: sylvia@kmm.nl Postbus 1 6730 AA Otterlo

Informatie Vereniging Rembrandt: Fusien Bijldevroe T: 070 4271720 email: bijl@verenigingrembrandt.nl