Gemeente Ede

Jeugdmanifestatie druk bezocht

Meer dan duizend jongeren hebben woensdag 26 september kennis gemaakt met het nieuwe culturele centrum Cultura. De Jeugdmanifestatie werd dit jaar voor de tweede keer gehouden en stond dit jaar - vanwege de opening van Cultura - in het teken van kunst en cultuur.

s Morgens waren zon 200 leerlingen van Het Streek, het Marnix en het Pallas Athene College bij het Jeugddebat, waar onder leiding van gespreksleider Richard Engelfriet, fel werd gediscussieerd over stellingen als Cultura is geldverspilling en Er moet een open podium komen voor beginnende artiesten.

Tijdens het debat bleek dat de leerlingen op school goed waren voorbereid op het debat; zelfbewust en goed van de tongriem gesneden brachten de debaters hun mening naar voren. De debaters waren verdeeld in voor- en tegenstanders van de stellingen. Dit gebouw heeft 33 miljoen gekost, dat is wel een beetje dom en Cultura is een oase in een culturele woestijn, brachten de debaters naar voren.

De stelling Cultura is geldverspilling werd overigens met ruime meerderheid verworpen. De prijs voor de beste debater ging naar Marlon van Schellebeek van het Marnix, de prijs voor de beste bijdrage uit de zaal was voor Jeroen Postma van het Marnix. De leerlingen uit de zaal kozen Emir Jabananzic, beter bekend als Maki, als de beste debater. Leerlingen van het VMBO van Het Streek kregen een prijs voor hun presentatie over graffiti.

De prijs voor de beste stelling ging naar de klas van Tim Hogenbos van het Pallas Athene College. De jury, bestaande uit de wethouders M. van Haaren, A. Jonker, D. Overeem en T. Joosten, besloot de prijs van 5.000,- beschikbaar te stellen voor de stelling dat er een open podium moet komen voor beginnende artiesten. Een deel van dit geldbedrag gaat naar het idee van Marlon van Schellebeek die voorstelde om eindexamen-werkstukken van leerlingen in Cultura te exposeren. Beide ideeën zullen nog dit schooljaar worden uitgevoerd.

Speurtocht

s Middags deden 850 kinderen van de basisscholen mee aan een creatieve speurtocht door het gebouw. Er was van alles te doen: workshops dansen, dramatische expressie en muziek maken, zelf een circusvoorstelling geven, je eigen neus boetseren etc. Veel kinderen hadden hun vader of moeder meegenomen, die hun ogen uitkeken in het nieuwe culturele centrum.

De kinderen konden via routes die waren aangegeven met ballonnen, hun eigen activiteiten uitkiezen. Dansen was erg populair en ook het boetseren van de eigen neus (na afloop waren er 350 neuzen) was bijzonder in trek. Na afloop kregen alle deelnemers een cadeautje.

s Avonds was het wat rustiger in Cultura. Eerst vond de prijsuitreiking plaats van het jeugddebat. Daarna waren er optredens van Blue Room, DJ Boba Fatt, Shane en Lichter Laaie.
---

Ede, 8 oktober 2001