Gemeente Ede

Weg vrijhouden bij bouwwerkzaamheden

Het beleid van de gemeente Ede is erop gericht om de veiligheid van de burgers te waarborgen en waar mogelijk te vergroten.

Obstakels

De milieupolitie constateert echter steeds vaker dat de stoep en/of de openbare weg geheel of gedeeltelijk wordt versperd door opslag van (bouw)materialen. Dit varieert van een dag tot soms zelfs enkele maanden. Het gaat dan om bijvoorbeeld pallets met (grote) hoeveelheden stenen voor de bouw van een garage of een uitbouw en bulten zand of grind voor de aanleg van een tuin. Maar ook om een bouwkraan die gedurende een aantal uren de doorgang voor het verkeer belemmert, een betonmolen die dagenlang op de stoep (onbeheerd) staat te draaien of een stroomverdeelkast.

Gevaar

Een en ander levert in een aantal gevallen - naast de verkeerstechnische problemen - op zijn minst hinder en soms een (zeer) onveilige situatie op. Zo is een draaiende betonmolen voor een kind een uitermate aantrekkelijk speeltje en nodigen stenen uit tot gooien of (be)krassen. Bovendien maakt een bult zand op de stoep het voor voetgangers noodzakelijk om zich (plotseling) op de weg te begeven. Voor rolstoelgebruikers is dit lastig en soms zelfs onmogelijk. Kinderen die in het vuur van hun spel de weg op worden gedwongen letten niet of nauwelijks op het verkeer, met alle gevolgen van dien. Tot slot is er in een aantal gevallen sprake van een belemmering van de afwatering (verstopte trottoirkolken) of van de opslag van chemische stoffen.

Algemene Plaatselijke Verordening

In de Algemene Plaatselijke Verordening 2001 (APV) van de gemeente Ede is een artikel opgenomen dat op dit soort zaken betrekking heeft. Het betreffende artikel luidt als volgt: Het is verboden zonder vergunning van burgemeester en wethouders de weg of een weggedeelte te gebruiken anders dan overeenkomstig de bestemming daarvan.

Vergunning

Met andere woorden: als u plannen heeft om een garage te bouwen of om uw tuin te verfraaien en het is daarbij noodzakelijk om (bouw)materialen tijdelijk op de stoep of een weggedeelte te plaatsen, dan is een vergunning van de gemeente vereist.

Maatregelen

De gemeente kan er dan voor zorgen dat de situatie voor de overige weggebruikers veilig is of wordt gemaakt. Er worden bijvoorbeeld hekken geplaatst of een gedeelte afgezet met rood wit gestreept lint of de gemeente geeft u aanwijzingen hoe u een en ander zelf uit moet voeren. Ook kunnen dan in overleg afspraken worden gemaakt over hoe lang het gaat duren.

Aan de aanvraag van een vergunning zijn kosten verbonden. Deze wegen echter niet op tegen de kosten van een eventueel proces-verbaal en de kosten van het (laten) opruimen.

Informatie

De medewerkers van het Informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu (te vinden in het gemeentelijk kantoorgebouw De Doelen) weten alles van vergunningen e.d. en staan u hierover graag te woord. De telefoonnummers zijn: (0318) 68 05 22, 68 03 36 of 68 03 25. Ook kunt u contact opnemen met uw buurtbeheerder.

---

Ede, 8 oktober 2001