Ingezonden persbericht


IDC voorspelt sterke groei Internet communities

Maarssen, 8 oktober 2001 - IDC (International Data Corporation) voorspelt een sterke groei van Internet communities binnen de sectoren onderwijs, overheid en financiële dienstverlening. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door IDC in opdracht van de Teamware Group. Het onderzoek stelt zich tot doel inzicht te verkrijgen in de interesse en het gebruik van Internet communities binnen bedrijven en instellingen in de Benelux. Internet communities zijn gebruikersgroepen op het Internet die op een gemakkelijke en efficiënte manier kunnen communiceren.

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van Internet communities in de Benelux nog zeer beperkt is, maar dat de interesse om deze gebruikersgroepen toe te passen er in ieder geval is. Bedrijven die in de nabije toekomst Internetoplossingen zullen gebruiken, geven de prioriteit aan vijf eigenschappen waaraan een community moet voldoen: email services, veiligheids- en toegangscontrole, email notificatie, toegang tot documenten en de integratie met andere toepassingen.

Aangezien een bedrijf geen gebruik kan maken van Internet communities zonder Internetaansluiting is eerst gekeken naar het aantal bedrijven dat toegang heeft tot het Internet. Dit aantal lag zoals verwacht vrij hoog nl. 2/3 van de werknemers in de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse bedrijven hebben toegang tot het Internet. Dezelfde aantallen gelden indien men kijkt naar het aantal bedrijven met een eigen website. Meer dan de helft van deze sites zijn uitsluitend business-gericht. De website-verantwoordelijke in het bedrijf, dus ook de verantwoordelijke voor het gebruik van communities, is vaak de CEO of General Manager. Het merendeel van de websites wordt door de bedrijven zelf onderhouden.

Deze resultaten geven echter niet weer dat deze bedrijven ook gebruik maken van een interactieve Internetoplossing. Integendeel, slechts 9% van alle bedrijven in de Benelux met een eigen website werken ook daadwerkelijk met Internet communities voor hun klanten die de website bezoeken. Maar de vooruitzichten zijn veelbelovend: ruim 15% van de ondervraagde bedrijven met een website is van plan in de nabije toekomst gebruik te maken van Internet communities.

Wat betreft bedrijven met een eigen Intranet, liggen de cijfers wat hoger. 20% van de ondervraagde CEO's en General Managers gebruiken Intranet communities en maar liefst 33% van de overige groep heeft concrete plannen hieromtrent.
Het gebruik van Extranet communities in Nederland en België komt vooral voor bij bedrijven met 250 tot 500 werknemers, maar het aantal is nog zeer beperkt.

De Internet community oplossing van Teamware group is Teamware Pl@za . Dit is een verzameling internettoepassingen, gebaseerd op een Java platform, waarmee op eenvoudige wijze interactieve websites gecreëerd kunnen worden.

Teamware Group ontwikkelt, verhandelt en levert software en services, speciaal ontworpen om de interactie tussen mensen te vergemakkelijken en het gebruik van internet communities succesvol te maken. Teamware maakt deel uit van Fujitsu Limited, een belangrijke leverancier van internet gerelateerde IT-oplossingen voor de globale markt. Het bedrijf is werkzaam via Teamware Interactives in Europa en de VS en via het wereldwijde netwerk van Fujitsu. Voor meer informatie gaat u naar


______